Damträff med schackhistoria i fokus

Publicerad 25 juni, 2020 av Susanna Berg Laachiri

Bild från Stockholms första kvinnliga schackklubb som startades 1912.

Ett nystartat initiativ från Sveriges Schackförbund är damträff för kvinnor online. Tanken är att kvinnliga schackspelare från hela Sverige ska få möjlighet att träffas. Nyligen ägde andra träffen rum med Pia Cramling och Polina Otto som värdar för arrangemanget.

Denna gång var det kvinnlig schackhistoria som var huvudtema. Pia Cramling hade gjort en omfattande research och presenterade den svenska spelaren Katarina Beskow född 1867. Inte så känd som man skulle kunna tro med tanke på att hon kom tvåa i VM 1927 efter Vera Menchik. I en avhandling skriven av Henrik Malm Lindberg kallar han henne också för ”Sveriges okända VM-tvåa”.

En annan av Katarinas Beskows bedrifter var att hon startade Stockholms första kvinnliga schackklubb 1912. Mycket initiativrikt och en beundransvärd prestation. Tanken på kvinnliga schackklubbar har dykt upp då och då även i modern tid. Som Pia nämnde startades det en sådan i Gävle 2016 och döptes efter just Katarina Beskow. Det blev en liten diskussion om detta, och en av deltagarna Angelica Lindberg just från Gävle blev tillfrågad vad hon visste. Det visade sig att klubben bildades före Angelica började spela schack och hon visste inte så mycket om själva klubben. Idag existerar inte den klubben och om någon av läsarna råkar veta lite mer vore det intressant att ta del av det.

Det blev också ett historiskt strövtåg av svenskt damschack från 70-talet och framåt. Många namn nämndes, en del spelar inte och andra spelar fortfarande. Bland annat visade Pia ett vackert parti av den nu bortgångna Jolanta Dahlin från Dam-OS i Medelin 1974.

Sedan kom den vanliga träningen i form av olika problem som Pia hade plockat fram . Den här gången hade de kunnat ha rubriken Kvinnor kombinerar. Som kuriosa kan nämnas att det började med att Pia visade ett problem som Siv Bengtsson, damlandsspelare med många meriter, komponerade när hon var enbart nio år. Mycket trevligt och roligt att se!

Sedan följde kombinationer på löpande band av olika kvinnliga spelare. Inte bara svenska, för naturligtvis kan man inte under en sådan rubrik underlåta att ta med Judit Polgar. Hon hyllades genom att visa en ställning där hon vid 12 års ålder spelade ut sin betydligt mer rutinerade motståndare och avslutade med offerfyrverkeri.

En mycket lyckad och uppskattad presentation av kvinnlig schackhistoria från Pia.

Polina Otto knöt smidigt ihop olika diskussionstrådar och lät alla deltagarna berätta om sig själva och sina senaste schackliga aktiviteter. Viktoria Johansson fick t.ex tillfälle att berätta om den senaste landskampen online mot Danmark . Viktoria spelade med i svenska laget och som bekant vann Sverige med fina siffror.

Nästa damträff kommer snart att annonseras ut och är tänkt att hållas under juli månad.