Damträning i Stockholm ger bra resultat

Publicerad 17 februari, 2020 av Ingemar Falk

Damträning med Juan Bellón i Stockholm. Foto: Jelena Andric

LÄS MER: [GP-turneringarna som samlat störst andel kvinnor] [Rapport från damläger i Stockholm]

Som ett led i Sveriges Schackförbunds satsning på att öka kvinnliga spelare har man – med stöd även av Schackakademien – satsat på tre träningsgrupper. Förutom Stockholm bedrivs det tränings även i Malmö och Göteborg.

Damträningen har också fått viktigt stöd av Stockholms Schackförbund då gruppen har fått möjlighet att vara i Schacksalongerna.

Här rapporterar Susanna Berg Laachiri om damträningen i Stockholm:

Som tidigare rapporterats flyter allt på bra i Stockholm och i mars har vi haft gruppen i ett år. Tanken är ju också att inte bara öka det schackliga kunnandet utan också skapa ett nätverk som gör det lättare för kvinnliga schackspelare att åka på turneringar tillsammans. Det har gett bra resultat. Under SM i Eskilstuna var det en markant ökning av kvinnliga spelare.

I förra veckan gjordes en redovisning här på schack.se om vilken GP-turnering som haft mest antal kvinnliga spelare. Hasselbacken Chess Open var i topp, och där var också större delen av träningsgruppen med och tävlade.

Hur vinner vit?

Dampriset på Hasselbacken gick till Eva Jiretorn som är medlem i gruppen och gjorde en stark turnering. Dessutom var två av medlemmarna, Anna Cramling och Borisova Borislava förhindrade att vara med då de spelade med i landslaget under lag-EM. Flera i gruppen spelar också med i både lag-DM och allsvenskan.

Aktiviteten ligger i topp med andra ord! Det ska bli spännande att följa denna positiva trend. Helt klart är att träningen inte bara ökar det schackliga kunnandet utan också motiverar till mer tävlingsaktivitet.

Stormästaren Juan Bellón leder träningsgruppen och vi brukar träffas en gång i månaden. Vi ser på partier och får förklaring för att bättre förstå hur man ska spela i olika ställningstyper.

Ett klurigt problem ligger alltid på tapeten och ställningen här bredvid fick vi kämpa mycket med. Inte så många pjäser på brädet och lika material. En vacker och svårfunnen lösning. Heder åt Borislava Borisova som var den enda som löste den. För den läsare som vill prova på finns lösningen längst ned på sidan. Hur ska vit lyckas få ned sin bonde på e7 i dam?

Ett populärt inslag i Elite Hotels Open var stormästaren Pia Cramlings inhopp, där hon specialcoachade kvinnorna som spelade i GP-turneringen i Växjö. Foto: Lars OA Hedlund

Lösning till problemet: 1. Tc5 Ka4 2. Tf5! e2 3. Tf4! och vit vinner.