Damschackets kväll med historisk match väntar

Publicerad 29 februari, 2020 av Ingemar Falk

Pia Cramling kommer att vara med och coacha det kvinnliga laget i matchen som sker den 25 mars på Stockholms schacksalonger. Foto: Lars OA Hedlund

Stockholms schackförbund bjuder in till Damschackets kväll samt en historisk match på Stockholms schacksalonger den 25 mars med ett kvinnligt lag, och där platser finns att fylla.

Susanna Berg Laachiri berättar här mer om den speciella kvällen:

Nu har Stockholms Schackförbund tagit det trevliga initiativet till Damschacket kväll. Evenemanget äger rum på Schacksalongerna 25 mars klockan 18.00.

Kvällen består bland annat av ett föredrag om damschackets historia i Stockholm av Henrik Malm Lindberg.

Om någon trodde att damträningsgrupper inom svenskt schack är något nytt så stämmer inte det, Det har bara dröjt 108 långa år, innan de togs upp igen efter det att Katarina Beskow haft sin träningsgrupp 1912. Bilden är hämtad från instagramkontoto Swedish chess history. Originalbilden finns att skåda på Stockholms stadsmuseum.

En annan spännande programpunkt är naturligtvis utmaningen till Stockholms kvinnliga spelare från Stockholms Schackförbunds styrelse.

Pia Cramling – som alltid stöttar och peppar oss kvinnliga spelare fantastiskt nog – kommer att finnas på plats och vara lagkapten för det kvinnliga laget mot Stockholm schackförbunds styrelse.

Det blir en historisk match, och det var länge sedan vi hade en match med damlag här i Sverige. Jag kan dra mig till minnes att vi hade en sådan i damträningsgruppen i Stockholm som då leddes av Tom Wedberg. Då blev damgruppen utmanad av Toms träningsgrupp i Wasa SK.

Jag kan tala om att det var en mycket spännande och prestigefylld match. Är övertygad om att samma sak kommer hända nu och att det blir hård kamp på varje bord.

Publik är förstås välkommen, och diverse överraskningar har utlovats under kvällen. Jag uppmanar kvinnliga schackspelare att inte tveka utan anmäl er snarast till denna unika och historiska match. Anmälan sker till Tomas Silfver, tomas.silfver@stockholmsschack.se.