Susanna Berg rapporterar från damträning i Stockholm

Publicerad 2 juli, 2019 av Sverrir Thór

På bilden syns samtliga deltagare i damträningen tillsammans med tränaren GM Juan Bellon och förbundskapten FM Peter Bergström.

Som ett led i Sveriges Schackförbunds satsning på att öka kvinnliga spelare har man – med stöd även av Schackakademien – satsat på tre träningsgrupper.  Förutom Stockolm är det även Malmö och Göteborg.  De två sistnämnda har ännu inte kommit igång men är på god väg. Vi har också fått viktigt stöd av Stockholms Schackförbund då vi har fått möjlighet att vara i Schacksalongerna.

Gruppen i Stockholm har glädjande nog bra fart med en gång per månad sedan i mars.  Den som leder träningsgruppen är GM Juan Bellon  med ett mycket bra, innehållsrikt och pedagogiskt koncept.  Det är tuffa timmar och stor fokusering bland deltagarna, men även med skratt och det är ju precis som det ska vara.  Schack är krävande men ska också vara roligt!

För mig personligen som verkligen vill öka antalet kvinnliga spelare och slå ett slag för damschacket tror jag mycket på att anordna träning.  Det ger automatiskt samhörighet och ett nätverk.  Kunskap hör det lättare att hävda sig och få självförtroende när man är i minoritet samt ökar spelglädjen.   Det är ingen slump att nästan alla i gruppen kommer att vara med i SM i Eskilstuna.

I torsdags 27 juni hade vi vår fjärde träning och sedan blir det uppehåll över sommaren.   Vi fick samtidigt ett uppskattat besök av vår förbundskapten Peter Bergström.  Ett mycket bra initiativ!

Nu blir det som sagt sommaruppehåll men det finns ingen möjlighet att glömma schacket helt under sommaren. Vem vill göra det egentligen och vi har blivit lovade en ordentlig hemläxa i form av tio problem som ska redovisas till hösten. Med andra ord är schackinspirationen helt på topp!