Nordiska damer i Malakoff

Publicerad 13 april, 2014 av Axel Smith

Den 12-19 april arrangeras en öppen turnering utanför Paris med 200 deltagare, varav tio nordiska dam­spelare. Av dessa är sju norskor, som kämpar om en plats i något av de norska damlagen i sommarens OS. Som värdar får nämligen Norge ställa upp med två eller tre lag i varje klass.
Från Sverige deltar Ellinor Frisk och Borislava Borisova, som bägge varit med på OS-träningen i Stockholm. De får svårt att försvara Tiger Hillarps turneringsseger från 2012. I rond ett förlorade Borislava mot en stormästare och Ellinor satte matt med löpare och springare. Topp­rankade Sergey Fedorchuk har redan en lång väg att vandra mot toppen, eftersom han missade det första partiet.
Trots att turneringen spelas i ”festsalen” är det en typisk fransk turnering med plaststolar och minimalt med information. Men området är trevligt. Malakoff kallades tidigare för ”Nya Kalifornien” på grund av alla små, individuella hus. Det är fort­farande befriande få stora bostads­komplex och förorten kännetecknas i stället av små caféer, dekorerade fönsterluckor och gator i olika riktningar. Det är möjligt att gå i två olika riktningar men ändå komma till samma plats. Åtminstone för en svensk med solsting.
Turneringens hemsida