Pia Cramling går för guld på bord 1

Publicerad 28 oktober, 2019 av Martin Lokander

Pia Cramling har tagit flest poäng av alla på bord 1. Foto: www.euro2019.ge

Pia Cramling har haft en oerhört hektisk säsong med både Damernas GP, Kvibergsspelen, Isle of Man och nu Lag-EM tätt på varandra. Då resultaten inte gått hennes väg i tidigare turneringar måste det vara skönt att hon imponerar stort i Lag-EM. Efter dagens rond mot Kroatien har Pia vunnit 4 raka partier och är därmed den som tagit flest poäng på bord 1.

Tyvärr var det damernas enda vinst mot Kroatien. Både Anna och Ellinor pressade rejält på bord 2 och 3 men lyckades inte knyta ihop säcken och partierna mynnade ut i remi. Närmast vinsten var Anna, som hade en ren merbonde i slutspel. Dessvärre förlorade Siv Bengtsson på bord 4 efter att ha bytt ner i slutspel i fel läge och sedan blivit nedpressad. 2-2 är hursomhelst ett klart godkänt resultat mot Kroatien som är jämnrankade med Sverige.

Hur gick det då för herrlaget som tog sig an Israel? Både Nils och Tiger hade rätt bekväma partier mot Rodhstein respektive Postny. Tiger fick inte ut något speciellt från öppningen som vit, men Nils fick inte heller några problem som svart.

Blomqvist spelade vitt i en modern sidovariant i Spanskt mot den välkände teoretikern Victor Mikhalevski. Blomqvist spelade dock säkert och fick tidigt ett rejält övertag. Tyvärr var ställningen så pass förflackad att minsta misstag ledde till utjämnad ställning, och Mikhalevski höll tungan rätt i mun.

“Jag såg att han hade spelat den varianten tidigare men jag hann inte kolla det så noga. Jag fick en oerhört lovande ställning ändå.” kommenterar Erik Blomqvist.

Kvar var då Jonathan Westerberg som tidigt fick en problematisk ställning mot Tamir Nabaty som svart. I ett förlorat tornslutspel gick Jonathan helt riktigt för aktivitet och offrade en andra bonde, men Jonathans aktivitet lönade sig och plötsligt var ställningen mycket nära remi.

[VIDEO] TV-kommentatorn Deniz Arman ser plötsligt ett hopp för Jonathan Westerberg som spelar svart

Titta på European Team Championship 2019 – Round 5 [Stream in Swedish/Svenska] från FedaMaster på www.twitch.tv

Vad som var på väg att bli en heroisk försvarsinsats höll dessvärre inte hela vägen och efter att par misstag fick Nabaty med sig hela poängen. Slutresultatet blev därför en knapp förlust med 1½-2½.

Hur ser det ut i toppen? De ryska herrarna har återhämtat sig rejält efter den oavgjorda matchen mot Danmark, och leder nu turneringen tillsammans med Ukraina som slog England. Bakom dem jagar Slovenien och Tyskland. I damklassen är ryskorna överlägsna då de vunnit alla 5 matcher. Därefter jagar Georgien, Azerbajdzjan samt, något överraskande, Serbien.

På tisdagen är det fridag, men på onsdag är landslagen tillbaka och då möter herrarna Georgiens andralag, samtidigt som damerna tar sig an England.

LOTTNING & RESULTAT: [Öppna klassen] [Damklassen]