Erlandsson om knepen för att få stormästare till CellaVision

Publicerad 30 juli, 2019 av Ingemar Falk

Tävlingsledaren Calle Erlandsson kan se fram emot ett stort antal stormästare i CellaVision Chess Cup som startar på fredag. Högst rankad är Alexei Shirov (t h). Foto: Lars OA Hedlund

Lunds ASK:s turnering Cellavision Chess Cup som varje säsong sparkar igång Sveriges Schackförbunds Grand Prix-serie fångar varje år ett tvåsiffrigt antal stormästare.

Årets upplaga som startar nu på fredag den 2 augusti är inget undantag. 19 stormästare finns i skrivande stund med i startfältet – högst rankad av alla är legendaren Alexei Shirov (2658).

Tävlingsledaren Calle Erlandsson ger sin förklaring till varför CellaVision Chess Cup lockar så många stormästare varje år:

– Det är en kombination av mina personliga kontakter, geografi (Lund kan nås via 45 min direkttåg från Copenhagen airport), generösa villkor (gratis rum på Elite Hotel Ideon till alla GM) och lite bättre förstapris än i andra GP-tävlingar. WGM/IM Alina l’Amis marknadsföring på Chessbase.com för ett par år sedan var naturligtvis också värdefull.

Calle Erlandsson berättar vidare att han ett år fokuserade på att slå Stockholms Schacksällskaps stormästarrekord i en svensk turnering, vilket skedde i Sällskapets jubileumsturnering Hasselbacken Chess Open 2016.

– Jag satsade ju lite extra energi 2017 för att slå GM-rekordet på 34 GM i en svensk turnering. Var ett tag uppe i 40, men en del GM fick väl stora skälvan när de såg startfältet. Det var plötsligt inte bara att komma och hämta prispengarna, så det blev en del återbud i sista stund. Så vi hamnade på 33…

– Många spelare tycker det är kul att få möta stormästare, men andra tycker säkert att det inte är så bra för den totala GP-tävlingen med starkt startfält. Kanske borde reglerna ändra till så att prestationsrating räknas – det är ju betydligt svårare att ta 6 poäng i CellaVision än i någon av de svagare besatta GP-tävlingarna.

Hur har samarbetet med sponsorer och värden Elite Hotel Ideon varit genom åren?
– Förträffligt. Huvudsponsorn CellaVision AB ställer upp för femte året och även Elite Hotel erbjuder ett mycket gott samarbete. Bland övriga sponsorer kan nämnas Schackakademien, Lunds kommun och privatpersoner.

Vad är dina tips till andra GP-arrangörer för att locka så många stormästare?
– Fokusera på att åstadkomma en högklassig tävling i stället för att maximera ekonomisk vinst. I övrigt se punkt 1, även om det är svårt att slå Malmö/Lunds närhet till kontinenten.

Blir det några nyheter i årets turnering?
– Själva turneringen har det vanliga upplägget med fyra snabbpartier på fredag kväll och 2+2 långpartier lördag/söndag. I år har vi en prolog där GM Shirov ger simultan fredag middag. Kl 15 har vi en vernissage där ryska konstnären Mariya Yugina ställer ut tavlor med temat schack i konsten. Mariya är WFM och gift med GM Mihail Marin och de båda ska också spela i turneringen. Lunds Schackakademi ska också dela ut stipendier om sammanlagt 41 000 kr till 25 unga skånska talanger och ledare. Slutligen håller schackhistorikern Peter Holmgren ett föredrag om legenden Gideon Ståhlberg. Peter och jag hoppas för övrigt kunna presentera en omfattande engelskspråkig bok om Ståhlberg nästa år.

Till sist. Vilket är ditt tips? Vem vinner CellaVision Chess Cup 2019?
– Jag tippar att Alexei Shirov gör ett hat trick och vinner även i år.