Snart deadline att anmäla ditt skollag till Yes2Chess

Publicerad 10 oktober, 2024 av Ingemar Falk

Foto: Lars OA Hedlund

Det är hektiska tider på schackkansliet dessa dagar i oktober. Den 15 oktober är det deadline för att anmäla sig till skolschacktävlingen Yes2Chess som i förra upplagan noterade nytt deltagarrekord med uppemot 7 000 spelare i 1 395 lag.

Hur många kommer att ansluta sig den här gången?

– Det är den här veckan som allt händer. Man nästan biter på naglarna och väntar nervöst på anmälningssiffrorna, säger Albin Ringstad, skolschackansvarig hos Sveriges Schackförbund.

Yes2Chess har utvecklats rejält de senaste åren. 2019, året före pandemin, deltog 506 lag. Fem år senare har siffran nästan tredubblats.

Antalet anmälda lag år för år. Årets siffra (den ljusblå linjen) har nått fram till vecka 41 där anmälningsläget kan skjuta upp i höjden när alla siffrorna kommit in. Källa: SSF-metabase

– Det är fantastiskt att se intresset för Yes2Chess, och att det finns så mycket engagemang hos skolorna i Sverige.

Yes2Chess spelas på vårterminen och avgörs online på Sveriges Schackförbunds spelplattform som byggts av Lucas Wickström.

Albin Ringstad.

– Spelplattformen förbättras hela tiden och har blivit ett verktyg att utöka vår verksamhet ännu mer, säger Albin Ringstad och fortsätter:

– Utan att säga för mycket pågår det just nu ett spännande schackprojekt där spelplattformen ska användas. Slår det väl ut kommer vår verksamhet att utvecklas ytterligare.

En av många anledningar till att Yes2Chess vuxit varje år är att schack tilltalas av både pojkar och flickor. Andelen flickor i tävlingsklasserna i Yes2Chess 2024 var:

  • Lågstadiet: 39 procent.
  • Femteklassare: 40 procent.
  • Sjätteklassare: 35 procent.
  • Högstadiet: 21 procent.
Staplarna visar könsfördelningen i de olika Yes2Chess-klasserna de senaste åren. Röd stapel: pojkar. Grön stapel: flickor. Källa: SSF-metabase

Som jämförelse är andelen kvinnor 4 procent hos de 3 000 svenska klubbspelare som har ett elotal på Sveriges Schackförbunds officiella ratinglista i långpartier.

Om fler av dessa tjejer som spelar i skolschacktävlingar i dag fångas upp av klubbar runt om i landet finns en bra grogrund för svenskt schack att växa sig ännu större, och bli mer jämställd.

Läs mer på Yes2Chess.se