UTE NU: Läs nya numret av Tidskrift för Schack digitalt

Publicerad 30 september, 2024 av Ingemar Falk

Missa inte det nya numret av Tidskrift för Schack. Du kan läsa magasinet redan nu digitalt.

Schack-OS, Allsvenskan, Nils Grandelius analyserar och intervju med SSF:s nya vice ordförande Angelica Lindberg.

Det är några av rubrikerna i nya numret av Tidskrift för Schack som redan nu finns att läsa digitalt. Här är en guide hur du kan läsa TfS i mobilen, på paddan eller i datorn.

Frågor & svar om TfS-appen

  • Hur laddar jag ned Tidskrift för schack-appen för att läsa e-tidningen i min mobil/surfplatta?
    – För att läsa digitala TfS laddar du hem appen som heter ”Tidskrift för Schack” i Appstore och Google Play.
    Länkar: [Google Play] [Appstore]
  • Hur gör jag som medlem i en schackklubb för att läsa e-tidningen?
    – Som befintlig medlem i en klubb ansluten till Sveriges Schackförbund loggar du in med dina medlemsuppgifter i appen. Ditt inloggningsnamn och lösenord är detsamma som i medlemssystemet. Har du glömt dina kontouppgifter kan du kontakta kansliet@schack.se.
  • Kostar det något?
    – Det är gratis för dig som medlem. Digitala Tidskrift för Schack är en medlemsförmån.
  • Kan man spara TfS-nummer i mobilen?
    – Ja, du kan ladda ned olika nummer och läsa dem även när du inte har uppkoppling.
  • Hur läser jag e-tidningen i min dator?
    – I medlemssystemet när du har loggat in ser du en länk till digitala TfS där du loggar in med dina medlemsuppgifter och läser nya numret. Du hittar länken till digitala TfS i menyn ”Jag” och ”Mina erbjudanden”. Direktadressen till datorversionen av digitala TfS är tidskriftfor.schack.se.

Förändringar i pappersutgåvan av TfS

Sveriges Schackförbund gör förändringar med den tryckta Tidskrift för Schack i och med detta nummer.
Bold Printing i Sundsvall tar över trycket av TfS – och formatet på magasinet blir större.

Erik Malmstig. Foto: Lars OA Hedlund

Varför gör SSF dessa förändringar?
Erik Malmstig, ansvarig utgivare för TfS svarar:
– SSF arbetar alltid med att se över sina kostnader och även att utveckla kvaliteten i det som vi gör. Tidigare har SSF tryckts utomlands, där det ursprungliga skälet till det har varit att det innebar lägre kostnader. Samtidigt har vi länge tyckt från SSF att det vore bättre av miljöskäl att trycka tidningen i Sverige. Efter att trycket i Estland blivit avsevärt dyrare, så började jag som ansvarig utgivare titta på alternativ. Då upptäckte vi att Bold Printing i Sundsvall kunde erbjuda bättre tryckpriser än vår nuvarande leverantör. Bold Printing är dessutom ett Svanenmärkt tryckeri, vilket känns viktigt.

Varför har TfS fått ett större format?
– I samband med att vi tittade på nya tryckerier så kom även frågan om formatet upp. Det nya formatet möjliggör en lägre tryckkostnad, samtidigt som själva satsytan för innehåll inte blir mindre än i tidigare format. Ett större format ger också en större flexibilitet när det gäller designen av tidningen. Ett exempel på det är uppslaget om OS, där vi fått med en fullständig resultatrapportering av alla matcher. Planen är dessutom att varje nummer skall ha samma sidantal, för att underlätta planering, budgetering och förväntansbilden från läsare. Varje nummer kommer vara 32 sidor, vilket i nya formatet ger mer yta för schack jämfört med tidigare format och nummer.

Kommer också innehållet i TfS att förändras?
– Prenumeranter på TfS kommer att känna igen sig, men självklart försöker vi alltid hitta nya sätt att utveckla produkten än mer. Ett exempel på det är det nya samarbetet med Nils Grandelius. Sedan har vi under min tid som ansvarig utgivare kontinuerligt gjort justeringar i innehållet. Ett sådant område är skolschacket, där vi ser att det finns ett behov av att skildra det mer i TfS. Ett annat område, är att vi sett ett behov av en mer jämställd bevakning av schacket

Ska TfS fortfarande komma ut som pappersmagasin?
– Om jag får råda så önskar jag att TfS under överskådlig framtid ges ut som papperstidning. Det är också med det målet som vi nu genomför de här förändringarna som innebär lägre tryckkostnader och en modernisering av tidningen. För att TfS ska finnas kvar som papperstidning gör jag analysen att tidningen måste hänga med i sin tid. Sedan är det alltid svårt att sia om framtiden.

Förändringarna som görs nu, hur stor kostnadsbesparing blir det ungefär?
– Kostnadsbesparingen blir i storleksordningen 40 procent lägre tryckkostnad.

Vad kan jag som läsare se fram emot under 2025?
– Planeringen för nästa år är inte satt, men förhoppningsvis fyra spännande nummer som skildrar svenskt schack från flera olika perspektiv, med en kombination av porträtt, reportage från tävlingar, skolschack, schackproblem, kombinationer med mera. Ingemar Falk tar över som redaktör för tidningen efter Axel Smith som meddelat att han vill ägna sig åt andra saker framöver. Jag personligen och Sveriges Schackförbund är tacksamma för det fina jobb som Axel har gjort under alla sina år som TfS-redaktör.

Logga in & läs på datorn Ladda ner till: Android iPhone/iPad