Mix av rutin och ungdom i svenska damlaget i OS

Publicerad 15 juli, 2024 av Ingemar Falk

Svenska damlaget i schack-OS: Pia Cramling, Inna Agrest, Anna Cramling, Margo Zaritovskaja och Lavinia Valcu. Foto: Lars OA Hedlund

Tre spelare från OS-laget 2022 är med igen och tävlar för Sverige i damernas schack-OS i Budapest med start den 10 september. Det handlar om Pia Cramling, Inna Agrest och Anna Cramling. De kommer att få sällskap av två juniorer på väg uppåt i karriärerna Lavinia Valcu, 14 år, och Margo Zaritovskaja, 20.

Tillsammans kommer kvintetten att försvara de blågula färgerna i schack-OS.

Stormästaren Pia Cramling blir ankaret, och förra gången gjorde hon succé genom att ta individuellt OS-guld i Indien.

– Även Inna Agrest är ett pålitligt kort i de här sammanhangen. Hon är stabil mot spelare kring hennes nivå, säger Peter Bergström.

Vad har laget för chanser i OS, tror du?
– Det är ovisst. Men säg att Pia Cramling kommer i samma fina OS-form och radar upp vinster samtidigt som någon av de unga överpresterar vid brädet, så kan det bli riktigt bra, säger Peter Bergström.

Vad är målsättningen?
– Skulle vi nå topp 10 vore det kanon förstås, säger han.

Med Anna Cramling i laget kan schacktittarna se fram emot specialsändningar på Twitch från hennes OS-partier. Peter Bergström är inte orolig över att streamandet kan ta bort fokus från Anna.

– Hon är ett superproffs, och förbereder sig seriöst för alla partier. Sen att hon sänder från OS med svenskt fokus så blir det ju en otroligt fin reklam för schacket i Sverige.

Anna Cramlings Twitchsuccé från förra OS toppades av att mamma Pia dessutom vann ett individuellt OS-guld. Ska vi möjligen få uppleva svenska individuella OS-medaljer även i år?

– Inget är omöjligt, Pia Cramling visade i Norway chess i våras att hon hänger med världseliten. Om hon knutit ihop säcken i några av partierna där, hade placeringen blivit bättre, säger Peter Bergström.

Det blir också intressant att följa juniorerna.

Margo Zaritovskaja var med redan i OS 2018 och har nu återtagit en plats i landslaget, och Lavinia Valcu gjorde blågul debut i fjol som 13-åring när hon spelade för Sverige i lag-EM. En debut som gav genklang i svenska medier.

Visst, Margo och Lavinia är unga – men båda har redan hunnit samla ihop en del rutin i internationella lagmästerskap i seniorsammanhang.

Svernska damlaget är en mix av rutin och ungdom – det kan räcka långt i OS.

Sveriges damlag

  • GM Pia Cramling, Wasa SK (elo 2443)
  • WIM Inna Agrest, Team Pelaro Alingsås (2194)
  • WFM Anna Cramling, Wasa SK (2045)
  • Margo Zaritovskaja, SS 4 Springare (2009)
  • Lavinia Valcu, Solna SS (1971)