Nils Grandelius inför comebacken: “Jag är väldigt osäker”

Publicerad 21 juli, 2020 av Ingemar Falk

Nils Grandelius mötte bland andra Alireza Firouzja i Prag Masters som spelades i februari, svenskens senaste schackturnering med långpartier. Foto: Vladimír Jagr/praguechessfestival.com

Den 21 februari, för exakt fem månader sedan, drog Sverigeettan Nils Grandelius 27… Df6 mot Markus Ragger i den sista ronden i Prag Masters och spelarna enades om remi.

Då kunde ingen ana att det skulle dröja 153 dagar till Nils Grandelius nästa långpartiturnering – Copenhagen Chess Challenge som startar i morgon, onsdag, klockan 16.00.

Med coronapandemin som förlamat vanlig schackverksamhet har turneringar ställts in på löpande band. Men nu är det alltså dags för Nils Grandelius och flera andra svenskar som spelar i Köpenhamn onsdag till söndag.

Hur är känslorna inför turneringen?
– Jag är väldigt osäker, naturligtvis, svarar Nils Grandelius.
– Jag sysslar förstås mycket med schack dagligen, men träning och blixt- och snabbschack är ju inte alls samma sak som långpartier. Jag hoppas och tror dock att jag snabbt kommer vänja mig tillbaka till långpartier. Det är också fyra dubbelronder, vilket gör det hela ännu osäkrare…

Det är ett komprimerat schema för spelarna. Efter onsdagens inledningsrond, väntar två rundor varje dag i resten av turneringen.

Nils Grandelius är med sina 2651 topprankad i Copenhagen Chess Challenge. Näst starkaste ELO-tal har GM Jesper Søndergård Thybo (2590), Danmark.

I stormästargruppen försvarar också GM Jonny Hector (2476) och IM Linus Johansson (2491) de svenska färgerna.

Vad säger du om motståndet i GM-gruppen?
– Ganska varierat. Några väldigt farliga spelare, men också några jag normalt bör kunna slå, säger Nils Grandelius.

Nils Grandelius sambo i Köpenhamn, Ellen Kakulidis, kommer att kommentera partierna varje kväll klockan 19.00–21.00.

Watch live video from Nils Grandelius on www.twitch.tv

Sändningen sker på Nils Grandelius egen Twitchkanal. Den startades i samband med en onlinesimultan arrangerad av Sveriges schackförbund i slutet av maj. Kanalen har redan fått 3 000 följare – och Nils & Ellen sänder flera dagar i veckan.

Nils Grandelius och Ellen Kakulidis pratar schack i webb-TV. Foto: Twitch

Hur seriöst satsar du på din nya streamingkarriär – och kommer du att fortsätta med kanalen även när världsschacket återgår till det normala?

– Så länge det inte är några andra tävlingar lägger jag ganska mycket tid på kanalen. När tävlingsschemat blir mer normalt igen kommer jag att fortsätta streama, men kanske inte med riktigt samma regelbundenhet.

Vilket resultat i Copenhagen Chess Challenge skulle göra dig nöjd?
– Jag är nöjd om jag hittar tillbaka till normal spelform. Resultatmässiga mål har jag inga, vi får se hur det går helt enkelt.

Samtidigt som stormästargruppen spelas även en IM-turnering med två svenskar bland deltagarna: GM Stellan Brynell och IM Christian Jepson.