Veteran-EM: Goda svenska medaljchanser inför slutronden

Publicerad 11 augusti, 2018 av Sverrir Thór

FM Áskeill Örn Kárason vann över Gunnar Hedin. Foto: Lars OA Hedlund.
FM Áskeill Örn Kárason vann över Gunnar Hedin. Foto: Lars OA Hedlund.

Slutronden i Veteran-EM i Drammen väntar och i klassen 50+ har svenske succémannen Conny Holst nu en ren andra plats, en halv poäng efter storfavoriten GM Simen Agdestein. Holst mötte i åttonde ronden engelsmannen Gayson i ett parti som snabbt avvecklades till ett remiaktigt slutspel och även om motorerna gav svensken en minimal fördel så är det svårt att se var eller hur han skulle kunnat avgöra partiet. Agdestein mötte sin landsman FM Richard Bjerke och malde ner honom i ett komplicerat mittspel.

Därmed är favoriten åter i förarsätet och Holst jagar och även om det blir svårt så har svensken fortfarande chansen att vinna EM-titeln men då lär det krävas vinst mot andrarankade norrmannen FM Roar Elseth i sista ronden.

Den andre svensken i toppstriden i 50+ klassen, Lars Blomström, förlorade sin andra raka och måste vinna i slutronden för att ha någon chans att ta en medalj.

Apropå att bli nermald så hamnade Gunnar Hedin i köttkvarnen hos isländske FM Áskell Örn Kárason. Kárason som konsekvent har gjort bra resultat i veteranturneringar och för något år sedan var förtvivlat nära att vinna Veteran-VM har en förmåga att göra det mesta av en minimal fördel, vilket han fick mot Hedin och svensken fick aldrig chansen att återhämta sig.

IM Nils-Gustaf Renman har fortsatt topphäng inför slutronden då han i åttonde ronden spelade remi mot tyske FM Hans Werner Ackermann. Detta samtidigt som ledaren fram till nu, GM Leif Øgaard inte kunde förvalta ett fördelaktigt slutspel mot den andre stormästaren i 65+ klassen, förhandsfavoriten Vorotnikov från Ryssland. Partislutat analyseras för övrigt på Inte bara schack.

Läget inför slutronden är synnerligen intressant. Fyra spelare delar ledningen, inklusive Kárason och Vorotnikov, med 6 poäng och en halv poäng bakom dem kommer ett gäng med 5½, bland dem Renman och Øgaard. Vinst i slutronden är ett måste om Renman ska ha en möjlighet att försvara sin EM-titel men då måste han förlita sig på andra resultat. Svensken möter IM Bogdanov från Ukraina.

Slutronden spelas klockan 15 och en del av partierna kan följas live på Chess24.

Turneringshemsidan