Tredelad ledning i Sverigemästarklassen

Publicerad 4 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Förra årets juniormästare Ludvig Carlsson debuterar i SM-gruppen och är en av de tre som leder efter sin vinst mot stormästaren Axel Smith. Foto: Lars OA Hedlund

Andra ronden i Schack-SM och Sverigemästarklassen innehöll betydligt mer dramatik än första ronden.

Förra årets juniormästare Ludvig Carlssson som debuterar i SM-gruppen räddade en remi igår som vi berättade om. Idag blev det en övertygande seger som vit mot stormästaren Axel Smith. Partiet såg först ganska remibetonat men vit hade fördel av löparparet och en central dam och förstärkte bara sin fördel mer och mer. Till sist blev det ett vunnet slutspel. En mycket övertygande seger!

Partiet ser vi här nedan.

Jung MIn Seo hade vit mot Martin Jogstad och fick tidigt en bekväm ställning. Jung Min fortsatte pressa och släppte aldrig taget. Till sist avslutades partiet i ett vunnet tornslutspel med absoluta sista raden på känt manér. Det partiet går att spela igenom här nedan.

Jonny Hector hade vit mot Erik Blomqvist. Såg ett tag ut som det skulle bli besvärligt för Jonny med dålig kungsställning. Ett dambyte hjälpte dock upp situationen rejält. I en ganska jämn och balanserad ställning där det fanns mycket att spela om gjorde Erik en grov bortsättning i tidsnöden. Det kostade en pjäs och Erik gav upp partiet direkt.

Med det har vi just nu en tredelad ledning med dessa tre av rondens vinnare.

Tiger Hillarp stod länge bra som svart med fint spel mot Jonathan Westerberg men tappade tråden. Jonathan fick chans att frigöra sig och spelarna enades så småningom om remi.

Pia Cramling stod en aning bättre som vit mot Linus Johansson men partiet tog en ganska remibetonad karaktär. Spelarna enades om remi i drag 41.

Lottning nedan inför nästa rond:

Resultat och ställning Live, kl 15.00