JSM-guld till FM William Olsson

Publicerad 11 juli, 2022 av Leo Brodin

FM William Olsson tog hem guldet. Bild: Lars OA Hedlund

Junior-SM började fenomenalt bra för FM William Olsson, fyra raka segrar innan han till slut tappade en remi. Sedan blev det dock en förlust och remier fram till sista ronden. Delad ledning på 5.5 med FM Axel Falkevall, närmaste jagande en hel poäng efter.

Partiet mot CM Adrian Söderström började ganska jämnt men efter en fälla i mittspelet lyckades Olsson bli av med Söderströms g-bonde framför kungen, han fick därmed igång en attack. Söderström försökte försvara sig men efter mycket korrekt spelade av Olsson gick partiet in i en förlorad variant för Söderström, som spelade på tills matten var på brädet.

Vinsten var ju dock inte säkrad, Falkevall kunde också vinna och ta sig upp på 6.5 poäng.

-Det var nervöst hela vägen igenom. Man vet ju aldrig vad som kan hända, sa Olsson i en intervju med kommentator August Lindmark i livesändningen.

Se hela tv-intervjun här:

Det började dock inte bra för Falkevall, i mittspelet var det motståndaren CM Alexander Nord som fick fram bönderna och därmed tryck, inte minst mot Falkevalls kung. Överläget kvarstod till slutspel med flera vinstchanser men till sist lyckades Falkevall få kungen i säkerhet och jämna ut ställningen till ett tornslutspel som snabbt nådde en remiställning. Falkevall försökte vinna några drag men bjöd till sist remi och accepterade andraplatsen.

Remi räckte till silver för FM Axel Falkevall. Bild: Lars OA Hedlund

Vinsten av JSM är Olssons första SM-guld och det är också en biljett in i Sverigemästarklassen nästa år.

-Det känns väldigt speciellt, det är ju de här man har kollat upp till när man var mindre. Det är kul att äntligen få en chans att spela med dem, sa Olsson i intervjun.

Och nu är det dags att ladda om, om två dagar börjar nämligen Ungdoms-EM för Olsson, Falkevall och Söderström

Slutresultat Ladda hem SM-partier