Guld till Ernst, silver till Wiedenkeller

Publicerad 11 juli, 2022 av Leo Brodin

GM Thomas Ernst säkrade SM-guldet rond åtta. Sen vann han igen. Bild: Lars OA Hedlund

Redan igår stod det klart att GM Thomas Ernst skulle ta hem guldet i Mästar-Elit. Det hindrade honom inte från att spela väl och besegra även FM Eric Thörn.

Partiet höll sig jämnt tills Ernst i mittspelet valde att offra sitt torn för Thörns springare, i gengäld fick Ernst också en farlig garderad fribonde på damflygeln. Thörn försökte sig på en attack på kungsflygeln men lyckades inte komma fram.

När Thörn efter att Ernst bytt av sitt andra torn tvingades offra sitt eget för fribonden hamnade Ernst i en överlägsen ställning med två springare och en ny farlig fribonde mot torn. Thörn valde att inte spela vidare och Ernst vann tävlingen med fyra raka segrar i slutet och två poängs marginal. Han har också kvalificerat sig för att vara med i nästa års SM-grupp, vilket blir tjugotredje gången för honom. Senast var 2009.

Matchen om silvret var fortfarande mycket öppen med tre spelare på 4.5 poäng, IM Michael Wiedenkeller, IM Thomas Engqvist och IM Oscar von Bahr.

Det började mycket bra för Wiedenkeller mot FM Carl Cederstam. Redan drag 7 gick Cederstam in i en öppningsfälla som rörde till ställningen för honom, bland annat hamnade Cederstams kung på e7 och stängde in den egna löparen.

Cederstam lyckades få sina pjäser aktiverade men stod kvar med en mycket utsatt kung i centrum. Spelet gick in i en byteskedja där Cederstam fick till en finess som löste upp mycket av trycket och fick ett torn för en löpare och två bönder. Wiedenkeller valde att gå in i en remivariant där Cederstams alternativ till att förlora tornet var att spela med, vilket han gjorde.

En remi i sista ronden räckte för att IM Mikael Wiedenkeller skulle ta silver. Bild: Lars OA Hedlund

Partiet mellan Engqvist och IM Tommy Andersson höll sig jämnt till slutspelet men med bara springare och bönder kvar hade Andersson en bonde som stod längst ut på damflygeln medan allt annat var på kungsflygeln.

Engqvist såg inga möjligheter att stoppa den som inte skulle kosta för mycket och gav upp.

För von Bahr blev det en förlust mot FM Edvin Trost som tidigt i mittspelet fick övertaget, vilket han använde för att vinna två bönder. Trost behöll skickligt övertaget och när det i tornslutspelet var tre sammansatta fribönder mot en gav von Bahr upp.

Med sin vinst kom Trost ikapp Wiedenkeller på 5 poäng. Wiedenkellers klart bättre kvalitetspoäng gav honom dock andraplatsen medan Trost blev trea.

Slutresultat Ladda hem SM-partier