Bra resultat i Lag-VM kan avgöra Hans Tikkanens SM-start

Publicerad 4 mars, 2019 av Joakim Sparv

Ännu en gång lyckades Hans Tikkanen hålla resten av Sverigeeliten bakom sig i förra årets Ronneby-SM, då femte SM-titeln de senaste åtta åren säkrades. Foto: Lars OA Hedlund.

Håll tummarna för att Hans Tikkanen gör en bra turnering i lag-VM som startar på måndagen. Det kan nämligen avgöra om vi får se honom försvara SM-titeln i Eskilstuna.

I en intervju med schack.se säger Hans Tikkanen:

– Jag funderar självklart på hur jag ska göra, men har inte bestämt något än. Eventuellt spelar jag, eventuellt inte.

För sex år sedan tog Hans Tikkanen beslutet att satsa på en karriär utanför schacket. Som amatörspelare har han ändå satt rejält avtryck i svenskt schack med fem titlar de senaste åtta åren. Ett enastående resultat. Som titelförsvarare har han en självklar plats i årets startfält, ändå är det osäkert om han deltar. Sista anmälningsdag till årets SM-grupp är bara ett par dagar efter att Lag-VM har avslutats.

Studierna till psykolog är avslutade och sedan januari jobbar Hans Tikkanen som psykolog i Vimmerby, något han trivs bra med. Schacket är förstås roligt, men numera blir det inte så jättemånga turneringar. Tidsbrist och intresse, anger han som skäl.

– Jag har egentligen aldrig haft det där brinnande intresset som exempelvis Nils (Grandelius) har. Det har varit kul att spela absolut och det har gett väldigt mycket, men det är ganska stor skillnad på nivå om man ska närma sig världstoppen.

Kul att spela är det, men det där riktigt stora intresset för schacket, att satsa helhjärtat som proffs och närma sig världseliten, nej det finns inte. Finns annat också, som han uttrycker det.  Ändå har det gått så otroligt bra på SM de senaste åren. Hans Tikkanen tog titlarna både 2017 och 2018 framför storfavoriten Nils Grandelius. Han förklarar det med att det går att ha drivet under en koncentrerad SM-vecka, något helt annat än att ha det hela tiden.

– Sen trivs jag bra med att spela på sommaren och så är det så klart mycket tillfälligheter och en del psykologi också. Det har blivit en grej på något vis.

En sak som för Hans Tikkanen lite oväntat talar mot en SM-start är Blixt-SM. Förra året tidigarelades rondstarten på torsdagen med tre timmar med förhoppningen att fler starka spelare skulle kunna delta under kvällens Blixt-SM. Även i Eskilstuna kommer torsdagsronden att tidigareläggas, med två timmar.

– Det påverkade mig jättemycket negativt, säger Hans Tikkanen. Efter den dagen spelade jag mycket sämre. Innan trodde jag inte det skulle påverka mig så mycket som det gjorde.

Det är därför en faktor han väger in när han ska bestämma sig huruvida han spelar eller inte. En annan sak är formen. De senaste åren har han fokuserat på sina studier och därför har det inte blivit så mycket spel. En och annan GP-tävling, OS och seriespel. Han tror helt enkelt inte att det är så säkert att han har form nog för att spela.

Svar hoppas han i mars då han är uttagen till Lag-VM som spelas i Kazakstan. Hans Tikkanen deltar för Sverige tillsammans med Nils Grandelius, Erik Blomqvist, Axel Smith och Linus Johansson.

– Jättekul att den möjligheten kom, säger han. Det kommer att bli tufft. Spelar jag bra där och känner att schacket funkar, så kanske.

När kommer en anmälan?

– Sista anmälningsdagen, säger Hans Tikkanen med ett leende.