2600 är realistiskt

Publicerad 25 juli, 2016 av Sverrir Thór

Erik Blomqvist, vinnare av Sverigemästarklassen 2016. Foto: Lars OA Hedlund.
Erik Blomqvist, vinnare av Sverigemästarklassen 2016. Foto: Lars OA Hedlund.
Erik Blomqvist är ny Sverigemästare i schack efter en uppvisning i Uppsala där han vann sex partier i följd och defilerade förbi de övriga. Segermarginalen på två poäng är den största på flera år och Blomqvist hade säkrat segern redan innan sista ronden vilket inte heller sker så ofta. Hur känns det nu för den nye Sverigemästaren?
– Det känns skönt att det är över och kul att det gick så bra, säger Erik Blomqvist.
I en intervju med Blomqvist efter hans fina resultat i Teplice, strax innan SM, där han kom på en meriterande fjärdeplats i ett mycket starkt startfält, fick han frågan om det var en av hans bästa turneringar. Då svarade han att han inte rankade den så högt eftersom han inte slog någon av de starkaste spelarna och att det handlade om en fjärdeplats men tillade sedan att sett till prestationsrating (2650) så var det en av hans bästa.
I Sverigemästarklassen blev prestationsratingen 2778, förlustfri och sex raka vinster. Det är bara att konstatera att:
– Detta måsta vara min bästa turnering!
Vad är det då som förklarar att det gick så bra? Erik Blomqvist förklarar att han inte spelade så spektakulärt men han spelade säkert och gjorde inga stora misstag. Uppenbarligen spelade han också med stort självförtroende.
– Jag spelade ganska snabbt och hamnade inte i tidsnöd i något parti och hade oftast bättre tid än motståndarna. Det är ett tecken på att man har självförtroende och litar på sina bedömningar.
På frågan om det fina resultatet i Teplice bidrog svarar han att det absolut gav boost i självförtroende.

Viktigt att spela mycket
Inför SM sade Tiger Hillarp Persson att Erik Blomqvists högsta nivå är väldigt hög och att det inte finns någon begränsning för hur bra han kan bli. I och med segern i SM har Blomqvist nu tagit in cirka 25 nya ratingpoäng och borde därför ligga på 2556 efter turneringen. Siktar han på 2600?
– Ja, det känns realistiskt men det är inget jätteuttalat mål.
Närmaste chansen att ta sig närmare den gränsen kommer i augusti i Göteborg där Blomqvist ska spela i GM-klassen i Manhems schackvecka och sedan kommer OS i Baku där Blomqvist ju är uttagen till sitt första OS.
– Det är något jag ser fram emot då det såklart är speciellt att representera Sverige. Förhoppningsvis får vi möta några starka nationer och kanske överraska lite där.
Slutligen, har den nykrönta Sverigemästaren några tips till ambitiösa unga schackspelare?
– Om man tycker schack är kul är det bara att försöka spela så många turneringar som möjligt. Sedan har jag bläddrat igenom ett rätt stort antal schackböcker genom åren, säger Erik Blomqvist.