Kücüksari vinner Stockholm Grand Prix

Publicerad 6 november, 2022 av Leo Brodin

Kaan Kücüksari tar veckans andra turneringsseger. Bild: Lars OA Hedlund

IM Kaan Kücüksari inledde söndagen i delad ledning med sin motståndare IM Elham Abdrlauf. Det blev ett kaotiskt parti där Abdrlauf erbjöd Kücüksari en springare för en mycket farlig attack.

Att Kücüksari faktiskt tog springaren överraskade kommentatorn FM Deniz Arman vars intresse för partiet ökade. Eller som han uttryckte det: Nu behöver jag dricka lite kaffe för jag tror att vi kommer att gå igenom en massa taktiska kalkuleringar.

Och intensivt blev det. Kücüksari överlevde och bytte ner genom att ge bort sina bönder på damflygeln. Han lyckades dock stoppa Abdrlauf från att promovera och till slut fick han en löpare och springare att sätta matt med, vilket han kunde.

Den ende av de närmast jagande som lyckades vinna och hålla sig en halv poäng bakom var GM Eric Blomqvist och när de möttes var det säkrat att en av dem skulle vinna tävlingen, för Kücüksari räckte remi.

Erik Blomqvist blev Kücüksaris sista hinder. Bild: Lars OA Hedlund

Blomqvist tog snabbt kontroll över partiet. Han spelade sig fram till ett slutspel med löpare och två sammansatta fribönder mot en springare, inte helt lättspelat när båda levde på tilläggstid. Det var en vinstställning och Blomqvist spelade länge riktigt men till sist gick han fel. Kücüksari utnyttjade felet till att spela fram en klar remiställning och Blomqvist accepterade remin.

Ingen av spelarna närmast bakom lyckades vinna och därmed tog Blomqvist silvret. IM Jung Min Seo hade vissa chanser mot GM Petro Golubka på grund av en ganska öppen kungsställning men det mynnade ut jämnt. Tretton spelare slutade på 6 poäng men på grund av tävlingens högsta kvalitetspoäng gick bronset till Seo.

Simon Agrest var en halv poäng efter men gjorde en fantastisk tävling. De inledande blixtpartierna spelade han ungefär som sin Elo men på de fyra långpartierna tappade han bara en remi. Agrest har själv 1756 i Elo och motståndarna hade mellan 1895 och 2146. Han går plus 107.6 i långpartielo.

Simon Agrest gjorde en fantastisk andra halva av tävlingen. Bild: Lars OA Hedlund
Bilder Slutresultat