Segerrik start på TePe Sigeman

Publicerad 27 april, 2024 av Leo Brodin

Peter Svidler och Nils Grandelius spelade den enda remin. Foto: Mikael Svensson

Sveriges starkaste schacktävling har börjat och i första ronden spelade endast regerande mästaren Peter Svidler och hemmahoppet Nils Grandelius remi. Det blev ont om tid för båda men när de nådde drag 40 och den extra halvtimmen nådde de också snabbt slutet av en byteskedja som lugnade ned ställningen.

Marc`Andria Maurizzi som vann junior-VM i höstas spelade på kungsattack mot Tysklands starkaste spelare Vincent Keymer. Keymer höll dock emot väl och när han till sist var både säker och hade tre bönder mer gav Maurizzi upp.

Marc`Andria Maurizzi förlorade mot Vincent Keymer. Foto: Mikael Svensson

Nodirbek Abdusattorov som med 2765 i rating ligger fyra på världsrankingen förlorade mot Anton Korobov, en av Ukrainas bästa spelare. Partiet höll sig jämnt fram till att Abdusattorov offrade en bonde i slutspelet för att fokusera på att få ner sin fribonde i dam. Till slut blev det istället Korobov som fick en ostoppbar fribonde.

I det sista partiet besegrade Arjun Erigaisi som är nia på världsrankingen Ju Wenjun, kvinnlig världsmästare sedan 2018. Wenjun bytte torn mot springare med god aktivitet som kompensation men Erigaisi lyckades till sist jämna ut aktiviteten.

Mycket bra schack sa kommentatorerna Stellan Brynell och Laurent Fressinet.

Laurent Fressinet och Stellan Brynell är kommentatorer. Foto: Mikael Svensson
Kl 15.00: Live & resultat