SK Rockaden mot SM-guld – om inte Wasa lyckas med det ”omöjliga”

Publicerad 10 mars, 2024 av Ingemar Falk

Wasa SK:s lag i fredagens omgång. I dag, söndag, krävs storseger mot SK Rockaden för att det ska bli guld. Foto: Lars OA Hedlund

Wasa SK:s lagledare Birger Wenzel har en enkel order till sina spelare inför Elitseriens avslutning mot ledande SK Rockaden på söndagen: ”Spela på vinst!”

På papperet ser uppgiften nästan omöjlig ut för Wasa SK inför avgörandet. Det krävs seger med 6½–1½ i matchen mot SK Rockaden som vunnit 19 raka elitseriematcher. Det är den stora segermarginalen som krävs för att Wasa SK ska lyckas snuva SK Rockaden på SM-guldet via bättre särskiljning.

Som synes talar allt för att SK Rockaden tar hem sin andra raka seger i Elitserien i Schackallsvenskan. Stockholmslaget vann alla matcher vid guldet i fjol, och det kan bli samma visa även i år.

På lördagen vann SK Rockaden mot Lunds ASK med 5½–2½ sedan stormästarna Jon Ludvig Hammer och Erik Blomqvist vunnit sina partier. Segrar blev det också på bord 7 genom Theodor Kenneskog och Michael Wiedenkeller. Kenneskog har haft en stark säsong och tagit 7 av 8 poäng med en ratingprestation på 2534. Får han möta en IM-spelare i söndagens match mot Wasa SK hägrar en IM-norm.

Med SK Rockadens segern hängde det på resultatet i matchen Wasa–Limhamn. Skulle Wasa tappa poäng där kunde Rockaden fira elitseriesegern med en rond kvar. Strax före tidskontrollen stod flera partier och vägde – det viskades om att matchen skulle kunna sluta oavgjord.

När krutröken lagt sig visade det sig ändå att Wasa gått segrande ur striden i flera avgörande partier i tidsnöden och vunnit med 6–2.

En av Wasas vinster togs av 18-årige Joar Östlund mot Limhamns IM Ari Ziegler:

Därmed har Joar Östlund IM-normen som i en liten ask. Med en imponerande ratingprestation på 2589 ska det räcka att bara komma till spel på söndagen, samtidigt som motståndaren också dyker upp förstås. Här hittar du en lista på fler som presterat starkt i Elitserien den här säsongen.

Lundspelarna Milton Pantzar och Isak Storme. Foto: Lars OA Hedlund

Medan Stockholmslagen SK Rockaden och Wasa SK kämpar om guldet kommer bronsstriden stå mellan Skånelagen Limhamns SK och Lunds ASK. Limhamn ligger en poäng före Lund inför sista omgången – och för lagen väntar matcher mot Kungstornet respektive Stockholms Schacksällskap.

I striden om att undvika nedflyttning tog Västerås SK en viktig seger mot Eksjö SK på lördagen. Nu har Västerås ett försprång på en poäng inför sista ronden, men det är för långt ifrån avgjort.

Västeråsspelarna (t v) spelar för att hänga kvar i Elitserien. Foto: Lars OA Hedlund

Eksjö lär vinna mot redan avhakade Örgryte SK och med tanke på Eksjös högre partipoäng behöver då Västerås vinna i avslutningen mot Växjö SK.

Ställningen inför sista omgången

PlLagSpVOFPoPP
1SK Rockaden88001647
2Wasa SK86201442½
3Limhamns SK85121136½
4Lunds ASK84221035
5Stockholms SS8323833½
6Växjö SK8323832
7Kungstornet8305629½
8Västerås SK8206424½
9Eksjö SK8035325
10Örgryte SK8008014½
PP=Partipoäng, särskiljning

Matcherna i sista omgången

Limhamns SKKungstornet
Västerås SKVäxjö SK
Eksjö SKÖrgryte SK
Lunds ASKStockholms SS
SK RockadenWasa SK
Live, kl 10.15 Resultat Bilder