Linus Johansson spelar för stormästarnorm

Publicerad 9 mars, 2024 av Ingemar Falk

IM Linus Johansson kan ta en stormästarnorm när Elitserien i Schackallsvenskan avslutas på söndagen. Foto: Lars OA Hedlund

Limhamn har haft en tuff elitseriehelg med två förluster, men klubben kan glädja sig åt en stark individuell framgång. Internationella mästaren Linus Johansson har samlat 6 av 8 poäng med en ratingprestation på 2645.

Det är 45 poäng över gränsen för att ta en stormästarnorm.

– Vi har suttit inom laget och räknat ut att det ska räcka med en remi i sista ronden på söndagen om jag möter en motståndare som har 2280 eller mer i elo, säger Linus Johansson mitt under Limhamns lagmiddag på lördagskvällen.

Det skulle i såna fall bli Linus Johansson tredje stormästarnorm – något som förr skulle ha gett honom en stormästartitel eftersom han också haft över 2500 i elo under karriären. Men en ny regel från världsschackförbundet FIDE sätter käppar i hjulet.

En av de tre normerna måste numera även tas i en schweizer-turnering, en stor öppen tävling med flera deltagare. Det är något som Linus Johansson saknar i sin normjakt.

Den nya hårdare regeln betyder att Linus måste packa resväskan och åka utanför Sverige för att spela starka öppna turneringar.

Men trots att en stormästarnorm här i Elitserien inte ger honom titeln kommer han gå för fullt för att säkra normen på söndagen.

– Man hoppas ju att FIDE ändrar tillbaka regeln. Den här nya paragrafen om schweizer-turneringar är väl tufft tycker jag, säger Linus Johansson och nämner Jung Min Seo som drabbats hårt av regeln.

Jung Min har under lång tid kuskat runt i Europa för att ta den där tredje stormästarnormen i en schweizer-turnering utan att hittills ha lyckats. Nu står Linus Johansson inför samma uppgift.

Linus har gjort det han kan för att ge sig själv chansen.

– Från den 12 januari har jag tagit över sex månaders tjänstledighet från mitt jobb som it-konsult.

För att satsa på schacket?
– Precis. Jag ska ge allt för att ta den där sista normen, säger Linus Johansson som bokat in flera öppna turneringar där han kan ta den sista erforderliga normen som FIDE numera kräver.

– Jag har spelat i Kragerö, och nu väntar Fagernes och sedan en tävling på Sardinien och därefter i Norway Chess öppna turnering, säger Linus Johansson.

Och din arbetsgivare var okej med att du tog tjänstledigt?
– Jadå, de uppskattar att medarbetare siktar på egna framgångar.

Så om du kommer tillbaka till jobbet i augusti och har blivit stormästare, kanske du får löneförhöjning?
– Haha. Ja, kanske det!