Utvisade Kaan Kücüksari: På onsdag sätter jag mig på planet

Publicerad 7 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Sveriges schackstjärna Kaan Kücüksari utvisas till Turkiet. Foto: Lars OA Hedlund

Migrationsverket har kommit med sitt beslut. Sveriges åttonde bästa schackspelare, Kaan Kücüksari, nyss fyllda 20 år, utvisas till Turkiet.

– På onsdag sätter jag mig på planet, säger Kaan Kücüksari.

Känslan?
– Sorgset förstås. Jag måste lämna min lillebror, min mamma och alla vänner jag fått genom schacket. Det känns inte alls bra.

Flygresan blir slutet på en sju år lång process med migrationsverket ända sedan han kom med mamma och sin bror till Sverige i juli 2016. Då var han 13 år – och redan en av världens största schacktalanger i sin ålder.

Kunde inte tävla utomlands

Under hela denna tid har han bara haft tillfälligt uppehållstillstånd vilket gjort det svårt att utveckla schackkarriären.

– Jag har inte kunnat resa utomlands och spelat turneringar. Och det har gjort det svårt att vinna titelnormer och möta starkt internationellt motstånd, säger Kaan Kücüksari som är besviken på migrationsverkets hantering i ärendet.

Den långa svarstiden har betytt att han inte kunnat resa till internationella schacktävlingar.

– Sveriges schackförbund hjälpte mig och skickade ett brev till migrationsverket där de förklarade min situation, men fick veta att man inte kan prioritera vissa personer.

När Kaan var 17 år sökte han förnyat uppehållstillstånd. Den processen dröjde i hela två år, och Kaan hann fylla 19. Det betydde att han inte längre kunde få uppehållstillstånd som anhörig, genom sin mamma.

– Jag har försökt förklara att min ansökan skickades in innan jag fyllde 18 år. Jag fick aldrig veta att jag behövde göra en ny ansökan efter 18 års ålder.

Kaan Kücüksari försökte överklaga beslutet om utvisning, men förra veckan kom beskedet. Det blir avslag på överklagan.

Kaan Kücüksari i ett av många partier han spelat mot landslagsspelaren Tiger Hillarp i Sverige. Tiger Hillarp är en av många som reagerat starkt efter nyheten om att Kaan utvisas. ”Jag har inte svordomar så det räcker för att beskriva hur dumt det är”, skriver Tiger Hillarp i Facebookgruppen Svenskt schack.

Det återstår nu bara för Kaan Kücüksari att återvända till Turkiet i stället för studier i Lunds universitet dit han sökt in på ett ekonomiprogram.

Med sitt höga ratingtal har Kaan Kücüksari varit högaktuell för schacklandslaget den sista tiden.

Förbundskaptenen hoppas på lösning

Förbundskaptenen Peter Bergström säger:

– Hela situationen är såklart supertråkig rent personligt för Kaan och hans familj. Ser man till landslaget är det synd att en av Sveriges största schacktalanger aldrig fått chansen att visa upp sig. Inte för att han inte platsade på rent sportsliga meriter, utan för att han helt enkelt inte kunnat lämna Sverige.

Peter Bergström hoppas ändå att hitta en lösning framåt i tiden:

– Det är svårt att säga hur det blir nu, om han kan och vill fortsätta att tävla för Sverige kan han naturligtvis bli aktuell inför kommande mästerskap. Vi har landslagsspelare som bor i till exempel Danmark och Tyskland, så att han inte har sin bas i Sverige är inte nödvändigtvis ett hinder, även om det inte är optimalt, säger Peter Bergström

Kaan Kücüksari tog en IM-norm i Rilton cup. Foto: Lars OA Hedlund

Kaan Kücüksari har lyckats skaffa sig titeln Internationell mästare tack vare det fåtal normturneringar som arrangeras i Sverige. Han fick sin IM-titel efter starka insatser i Rilton cup i Stockholm samt i normtävlingar i Göteborg och Lund.

Ska träffas före avresan

Kaan Kücüksari har hela tiden bott i Helsingborg, men spelat för Lunds ASK, där förre ordföranden Sven-Ingvar Sundin, ledaren Calle Erlandsson och spelaren Axel Smith varit med och stöttat. Både med träning och med ekonomisk hjälp.

Nu ska de ses en sista gång före utvisningen.

– Det är planerat en lunch med Kaan på tisdagen. Vi ska äta med honom och ta farväl, säger Calle Erlandsson.

Vad kommer att hända sen?
– Kaans pappa är kvar i Turkiet – så han hamnar i trygga händer. Men schackmässigt vet jag inte vad som händer. Kanske kan han vara kvar i vår klubb och vara med i elitseriematcherna? Men det blir dyra resekostnader förstås. Tiden får helt enkelt visa hur det blir, säger Calle Erlandsson.

Kaan Kücüksari vill passa på att tacka Schacksverige för all hjälp han fått.

– Det är så många som varit till så stor hjälp. Jag vill tacka alla, säger Kaan.

En tidig bild från SM 2017, året efter det att han som 13-åring kommit till Sverige med sin mamma och sin bror. Foto: Lars OA Hedlund