Schackstjärnan Kaan Kücüksari utvisas till Turkiet

Publicerad 6 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Kaan Kücüksari har i flera år tillhört Sveriges schackfederation – men aldrig fått ett svenskt medborgarskap. Nu, sju år efter ankomsten till Sverige, har migrationsverket beslutat att utvisa honom tillbaka till Turkiet. Foto: Lars OA Hedlund

Lunds ASK berättar på sin hemsida att IM Kaan Kücüksari – den åttonde bästa schackspelaren på Sveriges ratinglista utvisas till Turkiet.

Redan på onsdag verkställs beslutet.

– Det är en stor förlust för svenska landslaget, LASK och LASK:s elitserielag att Kaan, efter att ha rotat sig hela sju år i Sverige, nu tvingas lämna landet, skriver Calle Erlandsson på Lunds hemsida.

Kaan Kücüksari kom till Sverige 2016 tillsammans med föräldrar och en yngre bror. Han har under åren slagit sig fram på topp 10-listan i Sverige och spelat i en rad turneringar med stor framgång runt om i landet.

Det blir en stor förlust för svenskt schack och en personlig tragedi för familjen Kücüksari.

Lundprofilen Calle Erlandsson skriver:

– Migrationsverkets långa handläggnings- och beslutstider är orimliga, speciellt för ungdomar i Kaans situation. Han talar flytande svenska och har under tiden i Sverige hunnit skaffa sig en stor vänkrets, inte minst inom schacket. Det är djupt tragiskt att Kaan nu förlorar hela sin bas i Sverige och alla sina vänner här.

Läs mer:
[Intervju med Kaan Kücüksari: ”På onsdag sätter jag mig på planet”]