Milstolpen: Svenskt schack blir en del av idrottsrörelsen

Publicerad 28 maj, 2023 av Ingemar Falk

EN varm hälsning från RF och SISU. Foto: RF

Gratulationer, handslag och kramar.

Sveriges Schackförbund fick ett varmt välkomnande in i idrottsrörelsen på söndagen när förbundet valdes in som ny medlem i SISU Idrottsutbildarna på Riksidrottsmötet – en milstolpe för svenskt schack.

– Det kändes väldigt fint att få uppleva de glada reaktionerna på plats när röstningen var gjord och det stod klart att svenskt schack blivit en del av SISU, säger Sveriges Schackförbundsförbunds ordförande Håkan Jalling.

Nye ordföranden i Riksidrottsförbundet Karl-Erik Nilsson kom fram och gratulerade liksom två av RF:s tidigare ordföranden Björn Eriksson och Karin Mattsson.

– Det känns så otroligt roligt för svenska schacket detta. Det är som att sväva på moln, berättar Håkan Jalling i bilen på väg hem till Växjö efter Riksidrottsmötet.

Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund. Foto: Ingemar Falk

SISU Idrottsutbildarna verkar för och bidrar till idrottens utveckling genom utbildning. SISU har tätt knutna band med Riksidrottsförbundet (RF) och sedan tre år tillbaka är Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna en gemensam organisation på distriktsnivå: RF-SISU distrikt.

Med SISU i ryggen får svenskt schack helt andra muskler att vidareutbilda ledare och skapa förutsättningar att få sporten att växa. För sport det är vad schacket definitivt kan kategoriseras som nu, när det blivit en del av svenska idrottsrörelsen i samband med invalet till SISU.

Ombuden från svenska idrottsrörelsen röstade in Sverige Schackförbund i SISU Idrottsutbildarna. Foto: SISU/Twitter

Och schacket togs in tack vare andra idrottsförbunds röster. SISU:s styrelse hade anmodat Riksidrottsmötet att göra avslag på Sveriges Schackförbunds ansökan. Men det örat lyssnade inte mötesdeltagarna på.

Det blev idrottens vilja som segrade, och tog in schacket i familjen via omröstning.

Guldextra i Aftonbladet.

– Trenden har de senaste åren varit tydlig att schack betraktas mer som idrott. Vi har sett schackrubriker om till exempel Pia Cramlings OS-guld på sportsidorna i hela Sverige. Och när vi hyllade Pia Cramling förra sommaren var förre RF-ordföranden Björn Eriksson en av gästerna, berättar Håkan Jalling.

– Att vårt stora arbete med schack blivit så mycket mer synligt hos alla människor och i media har säkert bidragit till att andra idrottsförbund börjat se oss som en given medlem.

Björn Erikssons hyllningstal till Pia Cramling på guldfesten på Stockholms schacksalonger efter hennes individuella OS-guld. Foto: Lars OA Hedlund

Ett tecken på att svenska idrottsrörelsen breddar sin syn på sport är att esportförbundet valdes in i Riksidrottsförbundet (RF) på söndagen. Även i det fallet hade styrelsen anmodat avslag, men idrottsförbunden gick på en annan linje när det väl röstades.

Svenskt schack har redan i dag ett nära samarbete med esporten. Just nu spelas Svenska Schackligan i samarbete med esportföretaget Fragbite.

Anna Cramling och Nils Grandelius kommenterade 2022 års final i Svenska Schackligan. Foto: Fragbite/Twitch

Så skulle det bli aktuellt för Sveriges Schackförbund att ansöka om att bli medlem i RF i nästa gång nu när invalet i SISU blivit ett viktigt första steg?

– Det är något som vi alla i schack-Sverige behöver diskutera om på alla nivåer: klubbar, distrikt och riksförbund, och där alla ska känna sig delaktiga. Och den väg vi väljer att gå, ska i såna fall beslutas på en årsstämma, säger Håkan Jalling och fortsätter:

– Men redan att vi nu blivit medlem i SISU Idrottsutbildarna betyder oerhört mycket för svenskt schack. Detta är en milstolpe.

Pressmeddelande från RF & SISU