Regerande mästaren vann direkt i Svenska Schackligan 2023

Publicerad 18 april, 2023 av Ingemar Falk

Axel Smith fick en perfekt start på årets säsong av Svenska Schackligan. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Axel Smith, Lunds ASK, fortsätter sitt segertåg i Svenska Schackligan. Han blev mästare 2022, och när nya säsongens första omgångsfinal i Queen-divisionen avgjordes på tisdagen fortsatte han på segerspåret med finalvinst mot SK Rockadens IM Hampus Sörensen.

De bästa spelarna i Queen-divisionen efter fyra omgångar går till den stora årsfinalen i december. Och till den finalen är Axel Smith helt klart på väg om det fortsätter att gå så här bra.

WIM Inna Agrest, Team Pelaro Alingsås. Foto: Lars OA Hedlund

Axel Smith startade slutspelskvällen med 2–0-vinst mot Inna Agrest i kvartsfinalen. En tuff match som i detta parti:

I semifinalen väntade klubbkamraten Martin Jogstad, Eslövs SK. Jogstad hade i sin kvartsfinal slagit ut kvalvinnaren Adrian Söderström med 1,5–0,5. Här är partiet som gav Jogstad segern i den matchen.

Men i semifinalen blev Axel Smith för svår för Martin Jogstad. Axel vann med 2–0 och stod nu i final mot …

… Hampus Sörensen som på sin halva besegrat William Olsson, Örgryte SK, i kvarten med 2–0 och stormästaren Emanuel Berg, Wasa SK, med 1,5–0,5 i semifinalen.

IM Hampus Sörensen, SK Rockaden. Foto: Lars OA Hedlund

Här är Hampus Sörensens avgörande partivinst mot Emanuel Berg:

I finalen tog Axel Smith kommandot. Han hade inte förlorat ett enda parti under kvällen och nu blev det en ny vinst direkt i finalen. Kommentatorn Deniz Arman hyllade Axel Smiths spel i partiet:

I det andra finalpartiet fick Hampus Sörensen ställa in vinstförsöken och nöja sig med remi. Därmed var Axel Smiths finalseger med 1,5–0,5 klar.

Slutresultat

Slutspelet i första omgångsfinalen i Queen-divisionen.
Läs mer om Svenska Schackligan