Axel Smith vinner Svenska Schackligan

Publicerad 18 november, 2022 av Leo Brodin

GM Axel Smith. Foto: Lars OA Hedlund

GM Axel Smith vann ingen av årets tidigare kvaltävlingar och när han missade den fjärde och sista var han orolig att han inte skulle kvalificera sig för årsfinalen. Istället vann han den idag genom att besegra FM Edvin Trost i semifinalen och GM Emanuel Berg i finalen.

Kommentatorn GM Nils Grandelius nämnde att Trost trots att han endast är 15 år och FM är mer rutinerad vad det gäller snabbschack online och höll honom som klar favorit. Smith höll själv med då det under deras tidigare sex möten slutat med remi tre gånger och vinst för Trost tre gånger. Det första partiet i semifinalen blev deras fjärde remi.

I det andra partiet fick Trost möjlighet att drag 38 promovera sin bonde och tvinga Smith att offra en löpare för den. Han skulle dock ha fullgod kompensation i form av tre bönder. Trost gjorde istället misstaget att inte promovera. Smith tog efter några drag bonden och gick sedan ned och skaffade en egen dam. 1.5-0.5 och därmed en finalplats.

Det första partiet mellan Berg och Carlsson slutade i remi, ett parti som Grandelius i slutet av sändningen kallade för sitt lite ovanliga favoritparti. Det blev en låst ställning där båda byggde upp för att bryta igenom och manövrerade fram och tillbaka med sina pjäser.

Emanuel Berg. Foto: Lars OA Hedlund

Kommentatorn WFM Anna Cramling sade att det liknade ett Fischer Random-parti och Grandelius sade att spelarna kanske inte riktigt visste vad de skulle göra. I slutändan byttes det ned till varsin löpare och 14 nästan helt låsta bönder.

Det andra partiet höll sig jämnt tills Carlsson missade en springargaffel. Han blev tvungen att ge bort en pjäs och det räckte för att Berg bekvämt skulle vinna slutspelet. 1.5-0.5.

Final mellan Smith och Berg, två spelare som mött varandra många gånger och kan varandra väl. Smith såg sig som underdog men hade förberett sig under eftermiddagen.

– Emanuel spelar ofta samma öppningar, så det var enkelt att göra upp en plan. Det kanske låter märkligt, men nu när jag inte spelar så mycket känns det synd att ha hundratals öppningsidéer på lager. För ett par år sedan hade det känts fel att slösa upp något på nätschack, men nu är alternativet att de aldrig kommer att användas.

Drag nio Da4 som Smith haft på lager sedan 2016 är inget avgörande drag men det överraskade Grandelius. Berg gick också fel strax därefter och partiet byttes ganska snabbt fram till ett klart vinnande slutspel för Smith.

I det andra partiet krävdes det vinst för Berg men Smith gav inga chanser. Till slut offrade han allt för ett sista försök men Smith försvarade sig bra. Därmed vann han finalen av Svenska Schackligan med 2-0.

Bronsmatchen mellan juniorerna slutade 2-0 till Trost och det andra partiet blev något ovanligt.

Trost spelade med löpare mot springare och bonde upp men ställningen var inte helt lätt att vinna. Dessutom gick hans tid under halvminuten drag 82, Carlsson hade 47 sekunder kvar.

Spelet fortsatte snabbt och till sist föll Carlssons ställning. Trost valde att promovera bönderna till springare och när Carlssons tid gick ut drag 133 hade Trost en löpare, tre springare och matt i fem.

Finalen mellan Smith och Berg sågs av som mest 1055 tittare samtidigt och totala tittarsiffrorna för sändningen blev 26 200. Båda mycket överlägsna rekord inom svenska schacktävlingar.

Rekordhöga tittarsiffror.

Svenska Schackligan är ett projekt mellan Sveriges Schackförbund och Fragbite som har varit populärt och kommer ligan tillbaka nästa år så gör årets vinnare också det.

-Absolut, det har varit kul.