Stökig start för regerande elitseriemästaren

Publicerad 15 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Stockholms Schacksällskap under Europacupen nyligen. På fredagen spelade laget elitseriepremiären. Foto: etcc2022.at

Walk over-förlust på på ett bord och torsk på förstabordet för stormästaren Lars Oskar Hauge mot Eksjös GM Jacek Gdanski.

Regerande elitseriemästaren Stockholms Schacksällskap fick en darrig start i Allsvenskan 2022/2023.

Nu ordnade ändå allt upp sig sedan det staplats ettor på mittenborden, och Sällskapet vann med 5–3. Nils-Gustaf Renman var en av spelarna som vann för stockholmslaget mot Eksjö SK. Så här såg det ut:

Nils Gustaf Renman, Stockholms Schacksällskap. Foto: Lars OA Hedlund

En annat stockholmsklubb har en intressant uppställning i år, nämligen Kungstornet. På förstabordet i matchen Kungstornet–Västerås SK fick vi se Slavko Cicak besegra Ralf Åkesson:

Slavko Cicak är inte jätteofta i Sverige och spelar. Arkivbild. Foto: Lars OA Hedlund

Kungstornet vann till slut med 4½–3½, och med premiären avklarad kan det möjligen bli en ny seger redan på lördagen mot Farsta SK.

Wasa SK har de senaste åren haft ett starkt lag på plats varje säsong, men inte lyckats gå hela vägen till guldmedaljerna. Ska det bli ändring på det i år? Hur som helst blev det en övertygande start med 6–2-seger mot Helsingborgs ASK.

Wasa SK:s IM Thomas Engqvist fick till denna miniatyr:

IM Thomas Engqvist, Wasa SK. Foto: Lars OA Hedlund

Men på åttonde bordet blev det i alla fall en partivinst för hemmalaget, Fredric Olsson (2046) tog en stormästarskalp när han besegrade Juan Bellón:

Lunds ASK kopierade Wasa och vann också med 6–2 i premiären. Skånelaget som har ett mycket jämnt lag med spelare kring 2400 från bord 1 till 7 hade inga problem mot Farsta SK.

Så här såg det ut när Lunds GM Jesper Söndergaard Thybo besegrade Farstas Kezli Ong:

Jesper Söndergaard Thybo. Foto: Lars OA Hedlund

Limhamns SK höll siffrorna jämna mot en av elitseriefavoriterna: SK Rockaden. Stockholmslaget lyckades till slut ta hem segern med 5–3 efter bland annat denna seger för Jonas Buhl Bjerre mot Limhamns svenske mästare Jonny Hector:

Jonas Buhl Bjerre. Foto: Lars OA Hedlund

Här finns samtliga elitseriepartier från rond 1 att ladda hem.

Superettan

Med stormästarna Tiger Hillarp och Yuri Solodovnichenko samt rutinerade IM-spelaren Bengt Lindberg och starke FM Tom Rydström på toppborden är allt bäddat för att Växjö SK blir det dominerande laget i säsongens Superetta.

Tiger Hillarp. Foto: Lars OA Hedlund

Nu blev det seger i premiären med hela överlägsna 7½–½ mot Västerås SK:s andralag som emellertid lämnade walk over på bord 7 och 8.

En walk over lämnades också Örebro SS i matchen mot Burgsvik Alva – en match som Burgsvik Alva vann med 5–3.

I övriga matcher var det jämna drabbningar med en knapp seger för SS Luleå med 4½–3½ mot Örgryte SK och oavgjorda resultat i mötena SK Kamraterna–SK Rockaden II och Upsala ASS–SS 4 Springare.

Live, kl 14.00 Resultat, Elitserien Resultat, Superettan Partier