Stockholms Schacksällskap jagar titeln igen

Publicerad 13 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Svenska mästarna Stockholms Schacksällskap är redo att försvara titeln när nya säsongen av Elitserien i schackallsvenskan startar på fredagen med ett sammandrag i Helsingborg under tre dagar.

Lagledaren Eric Thörn har målet klart: Att vinna igen.

Hur bedömer du att lagets form är?
– Resultaten var inte så bra som jag hade hoppats på i Europacupen men jag är inte orolig för formen. Många av oss har spelat lite mindre än vanligt under sommaren så jag ser turneringen som bra uppvärmning.

Själv hade Eric Thörn en mycket framgångsrik turnering som gav honom en IM-norm.

– Jag känner mig i grym form! Jag har hamnat i ett flow där spelet känns bra, och i partier som balanserar mellan två resultat går det ofta min väg. Jag kan bara hoppas att det fortsätter, säger Eric Thörn.

Har laget förändrats något sedan guldet i våras?
– Nej, men spelarnas ranking har förändrats en del så laguppställningarna kan komma att se lite annorlunda ut.

Stockholms Schacksällskap under Europacupen för klubblag. Foto: etcc2022.at

Stockholms Schacksällskap har varit en dominerande kraft i elitschacket de senaste åren. Klubben vann Elitserien 2019 och 2021. Året däremellan ställdes Allsvenskan in på grund av coronapandemin och ersattes av ett nedbantat lag-SM som SK Rockaden vann.

När nu en ny säsong väntar är målsättningen klar.

– Det är att vinna Elitserien för tredje gången i rad. Vad jag kan se har inget lag gjort det sedan SK Rockaden på 90-talet.

Vad krävs för att klara målet?
– Nycklarna blir som tidigare, att alla våra spelare är tillgängliga att vi gör det bra och att vi får resultaten med oss i de svåraste matcherna.

Eric Thörn listar de tre svåraste konkurrenterna och kommenterar varför:

SK Rockaden

Sk Rockaden vann lag-SM för ett par år sedan. Foto: Lars OA Hedlund


“Rockaden var i mina ögon favoriter redan förra året. Nu gjorde de en bra tävling i Europacupen och har dessutom förstärkt laget med IM Hampus Sörensen.”

Lunds ASK

Milton Pantzar. Foto: Lars OA Hedlund

“Lund har alltid ett bra lag och historikt sett våra klart svåraste motståndare i Elitserien. Även de har blivit förstärkta – med IM Milton Pantzar.”

Wasa SK

Guldet gled ur händerna på Wasa SK i det sista allsvenska sammandraget förra säsongen. Foto: Lars OA Hedlund

“Wasa har kanske det bästa laget av alla på papperet och får de bara saker att stämma så är de i allra högsta grad en guldkandidat.”

Programmet

I det allsvenska sammandraget i Helsingborg 14–16 oktober avgörs de tre första ronderna i Elitserien och Superettan. Här är alla tider:

Resultat, Elitserien Resultat, Superettan Live