Nils Grandelius vinnare av Sommarblixten

Publicerad 16 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Årets sommarblixt spelades på Quality Hotel i Hyllie.

Det blev stormästaren och Sveriges högst rankade spelare Nils Grandlelius som slutade som segrare i årets Sommarblixt. Det var tredje gången Nils vann denna turnering.

Nils Grandelius visade sin styrka och tog hem segern i den rekordstarka Sommarblixten. Foto: Maria Friggestad Jepson

Det blev 50 specialinbjudna deltagare till årets Sommarblixt. Det blev sex stormästare och sju internationella mästare samt sju övriga titelhållare.

Turneringen inleddes med att stormästaren Jonny Hector blev hyllad för sin seger och sverigemästartitel i årets Sverigemästarklass som nyligen ägde rum i Uppsala. Nedan ser vi turneringsarrangören Bengt Kvisth hålla tal och gratulera Jonny.

Jonny Hector blev hyllad och firad för sin seger i Sverigemästarklassen. Foto: Maria Friggestad Jepson

Bengt Kvisth har skrivit skrivit en rapport om turneringen som går att läsa här nedan.

“Den femte upplagan av Sommarblixten inleddes med hyllningar till den nyblivne svenske mästaren Jonny Hector som fanns på plats med familjen. Stormästaren passade samtidigt på att tacka experterna för att ingen trodde på honom: “Det gav extra motivation och tog bort pressen.”

Arrangemanget realiserades på Quality Hotel View i Hyllie under överinseende av förbundets Tomas Kvist och Håkan Jalling som gratulerade teamet till ett “superbra genomfört event”. På läktaren sågs hedersgästen Ulf Andersson tillsammans med bland andra LASK’s ledarduo Sven-Ingvar Sundin och Calle Erlandsson.

Tävlingarna leddes föredömligt av den allsidige trotjänaren Stellan Brynell som till sin hjälp utsett en handfull assistenter. Efter ett nervkittlande kvalspel utkristalliserades namnen till de fem finalgrupperna. A-finalen med utövare från Limhamn, Lund och Västerås vanns för tredje gången av Sveriges bäste schackspelare Nils Grandelius.

Andraplatsen belades av blixtspecialisten Christian Jepson medansIsak Storme knep bronset, därefter följde Stefan SchneiderJonny HectorAri ZieglerMilton PantzarDrazen DragicevicPontus Sjödahl och Alexander Nord. B-finalen blev jämnare där Linus Johansson drog längsta strået före Stellan Brynell och Pia Cramling. C-finalen vanns överlägset av den säkre Carlos Törnberg före Patrik Nilsson (H) och Niklas Silfverström. SK Sandlöparens Jacob Jönsson segrade i D-finalen före Joakim Mörling och Lars F Olsson. Slutligen krossade turneringens nestor Christer Olesen motståndet i E-finalen och vann före Max Nimander och Shayar Laibi.

Utöver nämnda bedrifter presterade August LindmarkTorgny Olsson och Johan Sigeman långt utöver sina startpositioner. När krutröken lagt sig fortsatte samvaron med en gemensam trivselmåltid och traditionsenlig prisceremoni. Sommarblixten återkommer 2023. “

Från Sveriges Schackförbund var ordörande Håkan Jalling och generalsekreterare Tomas Kvist inbjudna. Som vi kan läsa ovan var de hur positiva som helst över arrangemanget.

T.v Tomas Kvist och Håkan Jalling. Foto: Maria Friggestad Jepson

Legenden stormästaren Ulf Andersson är alltid en hedersgäst i turneringen. Här ser vi honom framför schackbrädet.

Ulf Andersson spelar mot Torgny Olsson. Foto: Maria Friggestad Jepson

Och här som åskådare i publikhavet.

Ulf Andersson är intresserad åskådare till ett parti. Foto: Maria Friggestad Jepson

Och här ser vi honom i analystagen tillsammans med stormästarna Nils Grandelius och Pia Cramling. Stående ser vi stormästaren Juan Bellon.

Foto: Mara Friggestad Jepson

Schackprofilen och kommentatorn August Lindmark har många fått se vara programledare tillsammans med stormästaren Stellan Brynell unde det nyss avslutade SM. Han nämnde där under sändningen att han såg fram emot att spela denna turnering. Som vi kan läsa i Bengts turneringsrapport gick det bra i turneringen. August säger själv att han var nöjd med turneringen, och speciellt gruppspelet gick över förväntan men svårare med finalspelet. August fortsätter med att att det var en rolig och fint arrangerad turnering. Speciellt denna möjlighet att få mäta sina krafter mot starka spelare.

Schackkommenatorn August Lindmark fick nu prova lyckan vid andra sidan brädet och var nöjd med både turneringen och resultatet. Foto: Maria Friggestad Jepson

Turnereingen bjöd på stor schackunderhållning med 18 ronder och partierna kunde följas i livesändning. Ett intressant parti som svängde upp och ned spelades mellan Jonny Hector och Nils Grandelius.

Med det är Sommarblixten över för detta år. Med tanke på alla positiva omdömen och kommentar om turneringen står det helt klart vilket lyckat koncept och arrangemang som Bengt Kvisth har skapat. Nästa år blir det ännu en schackfest !

Pia Cramling ställer upp i Sommarblixten Ulf Andersson klar för Sommarblixten Deltagarlistan klar för Sommarblixten Information om Sommarblixten Stjärnparad Sommarblixten