Information om Sommarblixten

Publicerad 29 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Magnus Cedervall och stormästaren Pia Cramling spelar båda med i turneringen och tilltalas av konceptet. Magnus spelar med för femte gången och för Pia är det första gången hon är med i turneringen. . Foto: Lars OA Hedlund

En av årets största tilldragelser inom svenskt schack äger rum den 13 juli på konferenshotellet Quality Hotel View i Malmö. Det är Sommarblixten som arrangeras för femte gången av Bengt Kvisth.

En turnering som ständigt utvecklas och nu etablerat sig som landets starkaste blixtschackturnering. Stormästarna Grandelius, Hellers, Andersson, Cramling, Hector, Brynell och Bellón medverkar förutom sex internationella mästare och andra titelhållare.

Därjämte återfinns trettiotalet gängse klubbspelare innehållandes profilerna Johan Sigeman, Conny Holst och twitcharen August Lindmark som alla gives möjligheten ställas mot sina hjältar.

Huvudsponsorerna utgöres av Medeon Science Park, Connect RegionSyd, Schackakademien, Mikael Åström och North Link/KnightVision. Övriga stödjare är SverigesSchackförbund, Nordic Choice samt privatpersoner.

Stormästaren Pia Cramling spelar med i turneringen för första gången och tycker det är väldigt roligt att få vara med. Pia säger också att hon tycker om formatet med en blandning av elit och amatörspelare. Samt att det är spännande med gruppspel. Pia har ju som många vet ett starkt engagamang för damschack och tycker det är bra att det är några kvinnliga spelare med i turneringen. Viktigt för att visa att schack är något som passar alla.

Det är fyra kvinnnor med i turneringen och positivt med tanke på att Världsschackförbundet FIDE anordnar Damschackets år detta år. Förutom Pia ser vi Ellen Kakulidis, Linn Olsson och Pia Fransson.

Magnus Cedervall är med för femte gången och här kommer hans egna ord varför han lockas att vara med i turneringen och vad han vill lyfta fram.

” Det är en härlig blandning av toppspelande proffs till vanliga klubbspelare. I och med att det startar med gruppspel får man inte bara se Sveriges bästa, legendarer & stjärnor, utan också möta dem. Roligt när man själv är på en annan nivå. Och unikt tänker jag, var kan man annars göra det? “

Stormästaren Ferdinand Hellers är med för tredje gången och tycker att förutom att få spela schack att det är ett utmärkt tillfälle att få träffa sina släktingar i Malmö tillsammans med resten av familjen. På frågan vad som är speciellt med turneringen lyfter Ferdinand fram den trevliga stämningen.

Stormästaren Stellan Brynell spelar med för femte gången och ger nedan svar på vad som lockar att vara med .

“Det är en väldigt rolig blandning av deltagare med både elitspelare och amatörer. Jag som har varit med länge känner ju i princip alla och det är kul att träffa dem åtminstone en gång om året.”

Stellan är också tävlingsledare som man kan tycka är svårt när man själv spelar med i turneringen, men han ser det inte som någon betungande uppgift. Dessutom menar Stellan är det en propagandatävling så hans eget slutresultat är inte så viktigt. Faktum är att Stellan var den som vann förra året och vi får se om han kan försvara sin seger i år.

Det inledande kvalspelet består av fem seedade tiomannagrupper där de två första går till A-final, trean respektive fyran till B-final osv. De femtio specialinbjudna deltagarna gör upp över arton ronder, betänketiden är 5 minuter + 3 sekunder per drag/spelare.

Här nedan ser vi hur grupperna ser ut.

Turneringen kan följas live på Sveriges Schackförbunds hemsida och utförligt reportage med bilder kommer att publiceras efter turneringen.

Det råder ingen tvekan om att Sommarbixten är en populär och uppskattad turnering. De femtio specialinbjudna deltagarna gör upp över arton ronder. Efter turneringen får alla möjlighet att träffas över en gemensam middag.

En riktig schackfest väntar !

Sommarblixten spelas på Quality Hotel View i Malmö den 13 juli.

Stjärnparad i Sommarblixten