Storsjödraget är tillbaka – och ökar deltagarantalet

Publicerad 9 juni, 2022 av Ingemar Falk

Stormästaren Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund

2022 är turneringscomebackernas år sedan coronapandemin stoppat nästan allt tävlingsspelande i två säsonger.

På fredagen återvänder Östersundsturneringen Storsjödraget – och gör det ännu starkare än före pandemin 2019.

I det årets upplaga var det 42 spelare som deltog – den här gången har deltagarantalet ökat med 20 procent, till över 50 anmälda. Den monsterutvecklingen borde imponera på självaste storsjöodjuret som ryktas simma omkring i vattnet vid Östersund där turneringen spelas.

Titta, där är Storsjöodjuret! Foto: Östersunds SS

Östersund är fortsatt en levande schackstad med en turnering som lockar deltagare från hela Sverige – och även från andra länder, främst Norge.

Högst rankad av alla i Storsjödraget 2022 är Ukrainas internationelle mästare Vladislav Larkin (2430). Närmast efter honom kommer en stormästare i storform: Ralf Åkesson. Västeråsspelaren säkrade för bara knappt två veckor sedan totalsegern i Svenskt Grand Prix.

En annan spännande utmanare om segern blir Fagerviks talang Adrian Söderström som tycks ägna hela sommarlovet åt schack. Det är redan klart att han spelar i junior-SM, lag-EM för ungdomar och Europamästerskapet i blixt och snabbschack.

Adrian Söderström. Foto: Lars OA Hedlund

Nu lägger han till Storsjödraget också på tävlingsprogrammet. Ska Adrian Söderström (2278) kunna rubba de båda 2400-spelarna IM Vladislav Larkin och GM Ralf Åkesson?

Storsjödraget spelas hela helgen med samma upplägg som GP-tävlingarna, det vill säga med snabbschack på fredagskvällen och långpartier på lördagen och söndagen. Det blir totalt sju ronder som kommer att spelas. Till skillnad mot GP-tävlingarna blir det här tre i stället för fyra snabbschacksronder på fredagen. Men sen blir det lika många långpartier som under en GP-weekend: Två ronder på lördagen, och avslutande två ronder på söndagen.

Storsjödragets hemsida hittar du här.

  • Spelschema:
    Fredag, kl 18.00: Rond 1
    Fredag, kl 19.00: Rond 2
    Fredag, kl 20.00 Rond 3
    Lördag, kl 10.00: Rond 4
    Lördag, kl 16.00: Rond 5
    Söndag, kl 09.00: Rond 6
    Söndag, kl 14.00: Rond 7
Resultat Följ live Turneringssidan