Ralf Åkesson om GP-segern – och okända glasögondramatiken

Publicerad 29 maj, 2022 av Ingemar Falk

Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Ralf Åkesson vann totala Svenskt Grand Prix 2021/2022.

Men oj, vilket drama det blev i sista deltävlingen Deltalift Open – både på schackbrädet och i spaavdelningen där han råkade krascha sina favoritglasögon mitt under brinnande turnering.

– Lyckligtvis hade jag med mig ett reservpar och det var med dessa jag fick klara de tre sista ronderna, vilket alltså gick bra! säger Ralf Åkesson.

På schackbrädet avgjordes hela GP-serien i den allra sista ronden där Ralf Åkesson var piskad att ta minst remi mot klubbkamraten i Västerås SK: IM Milton Pantzar.

Efter stor dramatik fixade Ralf Åkesson remi, vilket gav honom totalsegern i Svenskt Grand Prix. I segerintervjun med schack.se berättar han om första känslorna när han och Pantzar till slut enades om remi:

– Härligt att ha klarat sig!

Här är hela intervjun med Ralf Åkesson:

När du åkte till Tylösand och Deltalift Open, hur gick tankarna kring dina egna chanser att vinna totala Svenskt Grand Prix?
– När jag anlände till Tylösand och Deltalift Open så hoppades jag framför allt att göra ett hyfsat resultat i tävlingen. Vad gäller totala GP-serien så var mitt mål att behålla andraplatsen, det vill säga jag ville gärna hålla Jonny Hector och Bengt Lindberg efter mig. Mer optimistiska funderingar kändes totalt hypotetiska…

När började du förstå att det ändå fanns en riktigt bra chans att vinna GP-serien?

Ralf Åkesson vs. Jonny Hector. Foto: Lars OA Hedlund

– När jag vann mot Jonny Hector i rond 6 så började jag inse att det fanns en rimlig chans att vinna hela GP-serien. Då hade jag 5.5 av 6 samtidigt som Jung Min Seo inte verkade vara i bästa form. Om jag tog ytterligare 1.5 av 2 den sista dagen så kunde det räcka…

Inför sista ronden behövde du få minst remi för att vinna Svenskt Grand Prix. Hur tänkte du inför det partiet mot Milton Pantzar?
– Slutronden mot Milton blev en riktig rysare. Vi känner varandra väl eftersom vi är klubbkamrater i Västerås SK. Han är en riktigt stark spelare numera, och ville absolut försöka vinna. För mig gällde det att kämpa, och det fick jag verkligen göra…

Du var hårt pressad mot Milton, men kämpade och fick remi. Hur upplevde du partiet?
– Han överraskade med ett tidigt tufft h2-h4!?. Senare spelade jag lite oförsiktigt och tillät ett mycket lovande pjäsoffer som gav Milton tre fina bönder och en härlig ställning, positionell vinst skulle jag tro. Därefter lyckades jag skapa motchanser genom att offra ytterligare en bonde. Spelet blev väldigt rörigt och säkert mycket underhållande för åskådarna…

Här finns partiet att spela igenom från livesändningen.

Dina första känslor när du och Milton enades om remi?
– Härligt att ha klarat sig!

Utanför spellokalen skedde en helt annan dramatik mitt under Deltalift Open. Ralf Åkesson råkade ha sönder sina glasögon mellan ronderna fem och sex. Han berättar:

– Det inträffade en liten incident som kanske ingen annan märkte: Efter femte ronden besökte jag spa-avdelningen för lite avkoppling. I omklädningsrummet råkade jag tappa mina glasögon i stengolvet, varpå dessa gick sönder. Det var bara billiga läsglasögon men ändå mitt favoritpar. Lyckligtvis hade jag med mig ett reservpar och det var med dessa jag fick klara de tre sista ronderna, vilket alltså gick bra!

Ralf Åkesson i rond 5 (t v) och i rond 6. Notera glasögonbytet. Foto: Lars OA Hedlund

Så nu vet vi att rutinerade schackmästare alltid packar med sig reservglasögon om olyckan skulle vara framme…

Vad betyder segern i totala Svenskt Grand Prix för dig?
– Skönt med ett bevis på att man fortfarande kan klara sig mot alla farliga yngre spelare. Efteråt gjorde jag också en lustig observation: Fyra av de fem pristagarna i den totala GP-serien var 50+!
– Många av de yngre spelar kanske gärna utomlands i stället..? Jag spelade flera roliga partier i Deltalift. Speciellt nöjd är jag med vinsterna mot Jonny Hector och Anton Frisk Kockum.

Hur firade du GP-segern?
– På hemvägen besökte jag min syster med familj i Göteborg. Där blev jag firad med en läcker kreolsk gryta.

Vad väntar härnäst i din schackkalender?

Ralf Åkesson ser närmast fram emot Storsjödraget i Östersund. Foto: Lars OA Hedlund

– Jag ska spela Storsjödraget i Östersund i juni och sedan Czech Open i Pardubice i juli. Något mer finns inte inplanerat i nuläget.

Topp 15 i Svenskt Grand Prix 2021/2022

PlSpelareKlubbPoTB
1GM Ralf ÅkessonVästerås SK20,57,0–7,0–6,5
2IM Jung Min SeoSK Rockaden, Sthlm20,07,0–6,5–6,5
3IM Bengt LindbergVäxjö SK19,07,0–6,5–5,5
4GM Jonny HectorLimhamns SK19,06,5–6,5–6,0
5GM Juan Bellon LopezWasa SK18,56,5–6,5–5,5
6FM Kaan KüçüksarıLunds ASK18,56,5–6,0–6,0
7IM Milton PantzarVästerås SK18,06,5–6,0–5,5
8Daniel JohnsonSSK Hammarö17,56,0–6,0–5,5
9GM Thomas ErnstSS Luleå17,06,5–5,5–5,0
10FM William OlssonÖrgryte SK17,06,0–6,0–5,0
11FM Axel FalkevallTrojanska Hästen17,06,0–5,5–5,5
12FM Josef AskVästerviks ASK16,55,5–5,5–5,5
13Jimmy MårdellSK Rockaden Umeå16,06,0–5,0–5,0
14Jung Hyun SeoTrojanska Hästen16,05,5–5,5–5,0
15Glenn MalmqvistMalmö AS16,05,5–5,5–5,0
TB=Tiebreak. Läs mer om särskiljningsreglerna i Svenskt Grand Prix-regler.
Slutställning, svenskt Grand Prix