Ludvig Carlsson och William Olsson spelar för norm

Publicerad 15 augusti, 2021 av Ingemar Falk

15 svenska spelare kom till Uppsala schackfestival med ambitionen att försöka ta en norm. Inför söndagens avslutande rond återstår nu två med chansen: Ludvig Carlsson, Västerås SK, och William Olsson, Örgryte SK.

Två som spelar för GM- respektive IM-norm på söndagen: Platon Galperin och Ludvig Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund

Det är som Sveriges nye IM Hampus Sörensen sa i en intervju på schack.se nyligen: “Att sen ta sig hela vägen till stormästartiteln är otroligt tufft. Det är nog inga problem att gå över 2500 i rating, men utmaningen är de här normerna alltså…”

Det är sannerligen ingen barnlek att jaga titlar och normer i schack.

Hampus Sörensen var för övrigt gäst i lördagens tv-sändning tillsammans med värden Fiona Steil-Antoni.

Fiona Steil-Antoni är en rutinerad tv-kommentator. För Hampus Sörensen var det debut. Foto: Uppsala SSS/Youtube

För Ludvig Carlssons del gäller det att spela minst remi mot tredjeplacerade Tiger Hillarp i GM-gruppen för att ta en IM-norm.

William Olsson. Foto: Lars OA Hedlund

För William Olsson är det endast seger som gäller, och det blir inte lätt. Han möter IM 2-gruppens ledare IM Konstantin Borsuk (2415), Ukraina.

Även två utländska spelare har läge på en norm. Med en remi på söndagen tar IM Platon Galperin, Ukraina, en stormästarnorm. En remi behövs också för Maria Jugina, Ryssland, i IM-grupp 1 – då tar hon en WIM-norm.

Vy över spellokalen som har coronaanpassats så att det skiljer några meter mellan borden. Men visst ser det trevligt ut med en mer luftigare spellokal. Kanske blir det en framtidsmelodi för schackarrangörer att erbjuda mer rymliga lokaler? Foto: Lars OA Hedlund

Vad gäller toppstriderna i de olika toppgrupperna är det fortsatt idelt utländskt. Ukrainarna GM Emil Mirzoev och IM Platon Galperin delar ledningen i stormästargruppen och möts inbördes på söndagen.

IM Samir Sahidi, Slovakien, leder IM-grupp 1 med en hel poäng före FM Theodor Kenneskog, Rockaden Stockholm, och FM Hilmir Freyr Heimisson, Island.

IM-grupp 2 toppas som sagt av IM Konstantin Borsuk, Ukraina. Han är en halv poäng före IM Vignir Vatnar Stefansson, Island, och FM William Olsson, Örgryte SK.

Här kan du se alla resultaten och fullständiga ställningarna i titelgrupperna.

Open-turneringen

Open-turneringen kommer att avgöras på söndagen med mötena Aditya Subramanian, Kristallen–Jung Hyun Seo, Trojanska Hästen och Lars Persson, Överhärde SK–Joar Östlund, Wasa SK.

Samtliga fyra delar ledningen på 5 poäng. Här kan du se resultat och ställningen.

Chock!

Tio par kom till start i schackvarianten Chock. Tävlingen vanns av förhandsfavoriterna André Nilsson och Mårten Aronsson, och du kan se slutställningen här.

Utvalda partier

GM-gruppen

Milton Pantzar vs. Isak Storme. Foto: Lars OA Hedlund

IM-grupp 1

Maria Jugina vs. Jan Johansson. Foto: Lars OA Hedlund

IM-grupp 2

14.00: Live, sista ronden Alla resultat Alla bilder