Sverigemästarklassen: Scenförändring och Jung Min Seo i ensam ledning

Publicerad 10 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Jung Min Seo t. v berättar om sitt vinstparti för stormästaren Stellan Brynell under direktsändningen av näst sista rondens partier. Foto: Sverrir Thor

Näst sista ronden av Sverigemästarklassen har spelats och Jung Min Seo befinner sig nu i ensam ledning med 5, 5 poäng. Jung Min hade vit mot Jonny Hector och kom väldigt bra i början i partiet, men under mittspelet kom det att se mer och mer remibetonat ut. Ett oförsiktigt torndrag av Jonny i drag 46 gav Jung Min chansen. Den chansen tog han direkt och vann partiet med blixtrande angreppspel.

Hela partiet går att spela igenom här:

Jung Min jagas nu av Tiger Hillarp samt Erik Blomqvist, som båda har 5 poäng. Imorgon möter dessutom Jung Min och Tiger varandra . Vi kan med andra ord se fram emot en mycket spännande slutrond !

Jung Min har inte bara en SM-seger att spela för, utan också en stormästarinteckning. Det behövs sex poäng, vilket innebär att remi räcker för att ro iland en åtråvärd stormästarinteckning.

PIa Cramling tappade sin ledning i och med förlust mot Tiger. Ett långt parti där Pia kämpade länge, men hon hamnade illa till ett besvärligt damslutspel och fick i drag 91 ge slaget förlorat.

Martin Lokander hade svart idag mot Michael Wiedenkeller. Det blev ett vackert genomfört parti som väckte många beundrande kommentarer.

Martin Lokander som svart spelade ett glansparti mot Michael Wiedenkeller i dagens rond. Foto: Sverrir Thor

i partiet gjorde Martin tidigt ett positionellt pjäsoffer. I efterintervjun berättade Martin att det var en förberedelse han gått igenom innan partiet. Efter pjäsoffret anger datorn 13. Db1 som bästa drag och att vit då står mycket bättre. Martin menade dock att ingen människa gör Db1 och här är det skillnad på en dators bedömning och det som händer i praktiken.

Precis som man konstaterade är det oerhört svårt att spela den ställning som uppkom i praktisk spel ,vare sig men spelar Db1 eller Db3. Vit spelade snabbt 13. Db3 i partiet men fick väldiga ställningsproblem att lösa, samt att svart fick en fantastisk aktivitet.

Hela partiet går att spela igenom här nedan:

Ett annat intressant parti var det mellan Erik Blomqvist som vit mot Isak Storme som svart.

Isak som tagit många poäng mot turneringens stormästare spelade djärvt och gjorde ett intressant pjäsoffer. Erik försvarade sig bra och tog det rätta beslutet att fly med kungen till damflygeln. Dock byggde Isak upp sina pjäser aktivt på c-linjen. I ömsesidig tidsnöd missade Isak dock ett kvalitésoffer som hade gett remischackar och förlorade istället partiet.

Det är Isaks debut i Sverigmästarklassen och även om poängen inte alltid trillat hans väg vittnar hans spel om goda framtidsutsikter. Han har ju också några stormästarskalpar med sig i bagaget från tidigare ronder.

Imorgon spelas sista ronden med start 11.00. Följande möten väntar:

Jonathan Westerberg – Erik Blomqvist

Isak Storme – Michael Wiedenkeller

Jonny Hector – Axel Smith

Martin Lokander – Pia Cramling

Tiger Hillarp Persson – Jung Min Seo

Resultat och ställning Särskiljning i SM