Så går eventuellt särspel till i SM

Publicerad 10 juli, 2021 av Sverrir Thór

IA Tapio Tikkanen

Det är jämnt i alla tre klasser i årets upplaga av SM och inför upplösningen kan det vara läge att gå igenom vilka särskiljningsregler som gäller i respektive klass.

I Sverigemästarklassen och Junior-SM blir det särspel med kortare betänketid medan man i Mästarklassen-Elit använder sig av särskiljning med inbördes resultat som första kriterium.

Enligt information från huvuddomare Tapio Tikkanen kommer särspel att spelas 60 minuter efter att sista partiet med deltagande av någon av de aktuella spelarna. Om det står mellan två spelare så kommer man inledningsvis att spela två snabbschackspartier á 10+5. Är det fortsatt jämnt så spelas två blixtpartier (3+2) och om så krävs avslutas särspelet med ett Armageddon-parti där vit har 6 minuter, svart har 5 minuter och vid remi vinner svart.

Står det mellan tre spelare så seedar man särspelet enligt särskiljning där den som har bäst särskiljning går direkt till final och de andra två möts i en match enligt ovan rutin. Vinnaren av den matchen går till final och sedan använder man sig återigen av samma rutin som ovan, alltså två partier 10+5, två partier 3+2 (vid behov) och Armageddon (vid behov).

Om fyra spelare skulle ta sig till särspel så blir det cupspel där 1:an enligt särskiljning möter 4:an och 2:an möter 3:an. Man spelar matcher enligt ovan rutin och sedan tar sig vinnarna till en final om titel där de återigen spelar två partier 10+5, två partier 3+2 (vid behov) och Armageddon (vid behov). Förlorarna möts sedan i en match om tredje pris enligt samma rutin.

Särskiljning sker enligt följande: 1. Inbördes resultat, 2. Sonneborn-Berger, 3. Flest vinster, 4. Flest svarta partier, 5. Lottning