SM-favoriten Lokanders ”bullet-tips”: Bli bra på vanligt schack först

Publicerad 22 april, 2021 av Ingemar Falk

Martin Lokander laddar för bullet-SM på söndag. Foto: Lars OA Hedlund

På söndag ska det avgöras – det allra första svenska mästerskapet i bullet i schack. Som namnet antyder är det Sveriges bästa speedkulor som samlas vid onlinebrädet. I SM-partierna har varje spelare bara en minuts betänketid.

Det är fortfarande inte för sent att anmäla sig till bullet-SM. Så här gör du.

Hur blir man en bra bullet-spelare? Schack.se frågade SM-favoriten Martin Lokander, Stockholms Schacksällskap. Lokander har en Lichessrating på över 2600 i bullet, och är med det bättre än 99,8% (!) av alla spelare på schackservern. Så här kommer experttips:

Du är topprankad just nu av de anmälda. Är det självklara målet att också vinna SM?
– Det är klart att man spelar för att vinna, svarar Martin Lokander.

Av de som är anmälda just nu, vilka ser du som de största konkurrenterna?
– Jag har inte spelat så mycket mot någon av dem, men rimligen de med högst rating. Med det sagt tror jag flera starka spelare kommer anmäla sig nu på slutet.

Du har spelat över 7 500 bulletpartier på Lichess och är rankad 711 av alla spelare på servern – vilka egenskaper hos dig som bulletspelare gör dig så framgångsrik?
– Har jag slösat så mycket tid på Lichess?? Oroväckande. Skulle inte se mig som framgångsrik bulletspelare, spelar endast för att det är kul när jag har tid över. Jag har inte tålamodet för blixtschack.

Vilken fas (öppning, mittspel, slutspel) är viktigast i bullet och varför?
– Mittspel skulle jag nog ändå säga, med tanke på att det mest är taktik som avgör.

Om du skulle ge tre tips till någon som vill bli riktigt duktigt i bullet. Vad ska man tänka på?
– Bli bra på vanligt schack först, var praktisk och träna taktik. Jag ser bullet mer som ett sätt att träna taktik på än att jag tränar taktik för att bli bra på bullet.

Under ett vanligt bulletparti – hur stor andel använder du premove (gör draget i förväg genom att gissa sig till vad motståndaren kommer att göra för drag) Är det 50%? Eller 75%?
– Det är nog betydligt mindre. Kanske 15 %. Det gäller mer att göra smarta premoves, och inte många premoves.

För att ”döda” ett parti och vinna kan situationen lätt bli att du har torn eller dam och kung mot motståndarens ensamma kung och ska göra schack matt så fort som möjligt innan tiden rinner ut. Vad är skamgränsen – hur lång tid ska det ta att göra en sån matt?
– Finns ingen skamgräns för sådant i bullet. Skammen är att inte vinna partiet.

Tror du att det skulle vara möjligt att ha bullet-SM även i vanligt schack eller skulle det bli för mycket kaos med pjäser som ramlar etcetera?
– Det vet vi inte förrän vi testar!

Här är ett smakprov på hur Martin Lokander lyckats vinna mot starkt motstånd i bullet. På andra sidan brädet: Sverigeettan Nils Grandelius som har en ännu högre bulletrating på Lichess: 2847.

Anmäl dig till bullet-SM nu