Anmälan öppnar till schack-SM 2–11 juli

Publicerad 8 mars, 2021 av Ingemar Falk

Sveriges Schackförbund planerar för schack-SM 2021 den 2–11 juli i Helsingborg. Foto: Anders Ebefeldt

Sveriges Schackförbund har som ambition att genomföra schack-SM i Helsingborg den 2–11 juli.

Anmälan till de olika klasserna hittar du här på SM-sidan. Intresset för schack har ökat stort i Sverige det senaste året och för er nybörjare finns förstås möjlighet att spela i ett svenskt mästerskap för allra första gången.

Enda kravet är att du är med i en schackförening ansluten till Sveriges Schackförbund, och du kan enkelt hitta en klubb nära dig här. Sedan kan du spela i klassen IV eller i en weekendturnering där ingen ratinggräns finns. Välkommen!

Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund, säger:

– De som känner sig sugna på att spela vanligt schack igen är välkomna att anmäla sig. Men i dessa coronatider ska deltagarna vara beredda på att det kan bli ett annorlunda SM beroende på hur smittoläget ser ut i landet.
– Det innebär att det kan bli aktuellt att dela upp spelet på flera spellokaler eller att vi genomför vissa klasser, men inte alla.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller vid tiden för SM-starten i juli kommer att avgöra hur många spelare som kan vistas i lokalerna samtidigt.

Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund. Foto: Lars OA Hedlund

– I dag är det omöjligt att veta hur pandemiläget ser ut i början av juli, men om vaccinationerna är igång bättre och smittspridningen mer dämpad som förra sommaren finns det i Tävlings- och regelkommittén en uttalad ambition att genomföra ett SM. Dessutom känner vi stort stöd från Helsingsborgs kommun där mästerskapet avgörs. De kommer att hjälpa oss och stötta oss med arrangemanget.

Håkan Jalling är fullt medveten om det osäkra läget just nu. Därför kommer det vara möjligt att dra tillbaka sin anmälan ända fram till dagen före spelstart och få startavgiften återbetalad, oavsett hur coronasituationen utvecklas.

– Med den säkerheten om återbetalningen hoppas jag att många redan nu tar chansen att anmäla sig till SM, säger Håkan Jalling.

Håkan Jalling säger också att den högsta gruppen Sverigemästarklassen med tio spelare kommer att genomföras oavsett, och att spellokalen anpassas efter då rådande pandemiläge.

Spelarna i Sverigemästarklassen presenteras om några veckor.