Så tycker världens bästa schackspelare om “The queen’s gambit”

Publicerad 21 november, 2020 av Ingemar Falk

Youtubern “Agadmator” hade tidigare lagt upp denna photoshoppade bild på instagram och undrat vem som skulle vara bäst i ett parti: världsmästaren Magnus Carlsen eller “The queen’s gambit”-karaktären Beth Harmon. På lördagsförmiddagen svarade Carlsen själv på Instagram: “Det skulle bli jämnt” Foto: Netflix

5 av 6. Det är schackvärldsmästaren Magnus Carlsens betyg på “The queen’s gambit”.

Magnus Carlsen har nu för första gången kommenterat Netflix succéserie med den här bilden på Instagram:

I en intervju med Chess 24 inför Skilling Open som startar på söndagen berättar Magnus Carlsen att han tyckte att “The queen’s game” var väldigt underhållande, och att schackscenerna höll ganska bra klass.

Enda anmärkningen:
– I verkligheten skulle det inte gå så snabbt att nå världstoppen.

Magnus Carlsen om någon vet att det krävs hårt jobb för att bli världsetta – inte bara talangen räcker. Just arbetet med schack känner Magnus Carlsen igen sig när han tittar på Beth Harmon i “The queen’s gambit”:

– Hon gör vad du kan förvänta dig av en talang i den åldern. Hon läser schackböcker, analyserar spelet och gör allt hon förväntas göra. I den bemärkelsen kan jag känna igen mig själv – i hennes besatthet, hennes passion och hennes drivkraft att förbättra sig.

På tal om kvinnoschacket som aktualiserats i och med serien säger Carlsen att han verkligen vill se kvinnor prestera bra i schack, men att han inte tror att dagens lösning med en öppen klass och en damklass hjälper kvinnor att prestera sitt allra bästa.