Regeringen förbereder lättnader för idrottsevenemang

Publicerad 21 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på presskonferensen. Foto: SVT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har i dag på fredagsförmiddagen haft en presskonferens om att förbereda lättnader för idrottsevenemang.

Om förslagen går igenom kommer Folkhälsomyndigheten att uppdatera sina råd för idrottsevenemang – och det blir en sida att hålla koll på för schackarrangörer tidigt under hösten. Om Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer som berör schacket kommer detta att informeras på schack.se. Men än så länge är det alltså SSF:s rekommendationer som gäller till klubbar och distrikt.

På presskonferensen meddelades det att gränsen på maximalt 50 personer kommer att ligga kvar som restriktion.

Däremot kan det bli undantag för visa evenemang, och det avses sittande publik. Knäckefrågan blir hur Folkhälsomyndigheten ser på schackverksamhet – om schackspelare i en turnering kan anses som “sittande publik” – vilket skulle möjliggöra för större turneringar än de fåtal slutna små Bergerturneringar och Swissturneringar med 16 deltagare vi sett i Sverige under sommaren.

– Förslaget handlar om att förbereda för att göra undantag för vissa arrangemang med sittande publik som kan arrangeras på ett smittsäkert sätt, sa Mikael Damberg på presskonferensen.

Amanda Lind och Mikael Damberg återkom flera gånger till att det kommer ett bli en förordning för den sittande publiken – nämligen att det ska vara två meters avstånd.

I schackets fall skulle det betyda betydligt större bredd på schackborden än dagens standard (70 centimeter) om man vill arrangera stora Swissturneringar.

Förslaget för idrottsevenemang kommer nu att gå på remiss. Den remissbehandlingen avses beredas snabbt och träda i kraft så snart som möjligt, allra senast den 1 oktober.

Inrikesminister Mikael Damberg betonade att regeringen följer smittspridningen noga i landet, och är det så att det tar fart under september kan det bli snabba beslut om hårdare restriktioner igen. Så dessa lättnader är inte skrivna i sten. Mycket hänger på coronaläget i landet.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind meddelade också att regeringen kommer att skjuta till 1,5 miljarder kronor i stöd till kulturen och 1 miljard kronor till idrotten.

Här hamnar tyvärr schacket mellan stolarna då Riksidrottsförbundet (RF) inte gett en plats till Sveriges Schackförbund samtidigt som det blir svårt att hävda att schack är en kulturverksamhet.

Långpartiturneringen som fick ok från Folkhälsomyndigheten