Vinnarintervju Örgryte SK: ”Jag kan inte komma på någon annan tävling de senaste åren som kunnat samla klubben i ett lag på det viset”

Publicerad 2 juni, 2020 av Ingemar Falk

Anton Frisk Kockum intervjuas efter Örgryte SK:s seger i Swedish Chess Team Battle. Foto: Lars OA Hedlund

För Anton Frisk Kockum och de övriga i Örgryte SK har våren blivit en hektisk – och framgångsrik schacktid.

Klubbens satsning på onlineschack kröntes med segern i Swedish Chess Team Battle (SCTB) på söndagen.

– Vi gillar verkligen att det är en tävling där alla i klubben kan spela tillsammans och formatet är intensivt och roligt, säger Anton Frisk Kockum i intervjun.

När Swedish Chess Team Battle dök upp första gången i slutet av mars. Hur gick tankarna då i Örgryte. Ville ni spela med en gång?
– Jag tror att det fanns intresse att spela direkt när SCTB startade, men det tog lite tid innan någon tog tag i det och organiserade ett lag, så det dröjde lite innan vi kom med och vi fick därför starta i division 3. Att det stod Bundesligaplatser på spel var en extra morot

Hur har ligan funkat för klubbsammanhållningen?
– SCTB har varit viktigt för klubbsammanhållningen i dessa tider när vi inte kan träffas IRL. Vi har haft mycket god uppslutning, betydligt bättre än på vanliga klubbkvällar. Majoriteten av spelarna i våra första- och andralag har deltagit varje vecka. Jag tycker det är extra glädjande att vi verkligen fått med medlemmar på alla nivåer i klubben som spelar varje vecka: alltifrån stormästare till unga juniorer utan elo-tal. Jag kan inte komma på någon annan tävling de senaste åren som kunnat samla klubben i ett lag på det viset.

Ni har ju fått in många starka titelspelare i klubben nu. Var det via er stormästare Adam Tukhaev som spelat många år för er?
– Det började med att GM Adam Tukhaev, som spelat för oss i Allsvenskan i många år, frågade om två av hans vänner (ej stormästare) kunde vara med. Vi fick då upp ögonen för potentialen som fanns då schackspelare över hela världen satt instängda och längtade efter att få spela. Flera spelare i klubben, framförallt Johannes och Leonardo Aira, började då höra sig för hos internationella kontakter. Vi erbjöd gratis medlemskap för IM och GM, samt reducerad medlemsavgift för övriga nya spelare. Vi betalar dock inte något till någon för att spela för oss. Jag har kontaktats av flera stormästare som tackat nej efter att ha förstått det. De som valt att spela för oss gör det för att det är roligt och, tror jag, för att vi har en härlig klubbkänsla!
– Samtidigt vill jag passa på att säga att det är jätteroligt att se att Johannes Aira även börjat sända från onlineligan på sin nya Twitchkanal.

Kommer ni satsa hårt även säsong 2?
– Vi satsar naturligtvis på att försvara vår titel säsong 2!

Vad gillar du och klubben bäst med SCTB?
– Vi gillar verkligen att det är en tävling där alla i klubben kan spela tillsammans, som jag förklarade tidigare. Personligen tycker jag också det är kul att få chansen att möta många starka stormästare. Jag tror ni har hittat ett bra format med betänketiden 3+0 och speltiden 90 minuter. Det är intensivt och roligt!

Vad kan eventuellt förbättras?
– Ni har redan hittat ett bra koncept. Jag ser inga större förändringar som jag skulle vilja genomföra om jag bestämde.

Tror du att onlineschacket är här för att stanna och bli än mer seriöst med SSF-sanktionerade ligor och turneringar?
– Jag tror inte vi kommer återgå till riktigt samma tävlingsutbud som vi hade innan pandemin bröt ut. Många har nog fått blodad tand och kommer fortsätta spela fler onlineturneringar än tidigare.
– Samtidigt saknar ju nog alla att mötas i verkliga livet. Jag tror också det kan vara svårt att förhindra fusk i onlineturneringar med längre betänketid. Så jag tror att nästan alla SSF-sanktionerade ligor och turneringar även framöver kommer hållas IRL.

Stlutställningarna i Swedish Chess Team Battle