Officiellt: Örgryte SK blev mästare i svenska onlineligan

Publicerad 1 juni, 2020 av Ingemar Falk

Stormästaren Adam Tukhaev som spelat många år för Örgryte fick nu vara med och ordna ett guld till sin klubb. Foto: Lars OA Hedlund

Poängen är räknade och alla partierna är Fair play-godkända. Så damer och herrar – vi har ett resultat:

Örgryte SK blev mästare i den första säsongen av Swedish Chess Team Battle.

Rockaden Stockholm startade säsongen bäst, men när Örgryte byggde upp ett allt starkare lag lyckades man komma ikapp och förbi. Stormästaren Adam Tukhaev har spelat för Örgryte i många år och tillhörde segerorganisatörerna när allt avgjordes på söndagen.

Slutställning i division 1.

Örgryte är inte ensamt om att ha berikat klubblivet med nya medlemmar, varav flera utländska titelspelare. För att delta i Swedish Chess Team Battle ska spelaren vara huvud- eller bimedlem i klubben och finnas uppsatt på SSF:s ratinglistor.

Det har bidragtit till att Sveriges schackförbunds medlemsantal fyllts på med nya spelare – mitt under en pandemi. Den såg man inte komma.

Och samtidigt har svenska spelare fått möjlighet att möta hårt internationellt motstånd vecka efter vecka i en serie. Det tillhör inte annars vardagen för en klubbspelare.

Även längre ner i divisioner kan man notera klubbar som i och med med Swedish Chess Team Battle hittat nya sätt att knyta till sig nya medlemmar – som exempelvis Visby Schackklubb som kom tvåa division 3 efter överlägsna segrar i de två slutomgångarna.

”Vi har fallit på målsnöret så många gånger i fysiska allsvenskan så Visby behöver lite framgång nu”, som Visby SK:s Gabri Dehlin skrev i division 3-chatten.

Visby SK som spelar i division 2 nästa säsong har säkert ställt in siktet på att nå högsta divisionen.

Slutställning i division 2.
Slutställning i division 3.
Slutställning i division 4.

Solna SS som kom tvåa i division 2 och går upp i ettan, har under säsongen passat på att återknyta banden med sina starka spanska spelare som annars bara kunnat vara med sporadiskt i Allsvenskan. Till exempel IM Adrian Suarez Uriel som spelade en match för Solna i Allsvenskan (mot Wasa SK 2) har visat sig vara en riktig blixträv. I sista omgången samlade han ihop hela 84 poäng åt sitt Solna SS.

I onlineligan har det visat sig att klubbar som inte haft möjligheter – eller ekonomi – att slåss mot de starkaste svenska klubbarna tagit för sig ordentligt. Och även helt nya allianser har fötts. Gävle som inte spelar i Allsvenskan har numera ett slagkraftigt lag i SCTB:s division 2. Till division 2 välkomnas nu också Uppsala SSS som har sin grund i skol- och ungdomsschack. De etablerade klubbarna får se upp – det är ”New kids on the block”.

Swedish Chess Team Battle har visat sig bli en helt annan spelplan än vanliga Allsvenskan där en elitsatsning kostar många tusenlappar.

Så blir det en säsong 2, och i såna fall när? Tävlingsledningen med ledaren Valentin Derdic i spetsen har lagt ut förslag till förändringar i Facebookgruppen Svenskt schack. Diskussionen övervakas där – och ligger till grund för ändringarna i säsong 2 som startar…

…söndagen den 14 juni.

Liksom i flera omgångar i Swedish Chess Team Battle har svenska streamare sänt direkt. Här är sändningar från i söndags med August Lindmark (två videor) och Johannes Gneben Aira – som bjuder på ett riktigt schackvrål när nedräkningen kommer ner till noll och spelet startar. Game on!