Gävle toppar den spännande snabbschacksligan

Publicerad 4 juni, 2020 av Ingemar Falk

Två av många schackprofiler i onlineligan: Stormästaren Bartlomiej “Bartas” Heberla och 13-årige talangen Adrian Söderström. Foto: Lars OA Hedlund

Med 217 spelare har Swedish Rapid Team Battle befäst sig som den nya onsdagsunderhållningen för svenska schackspelare.

Och så bjuds det på en hel del dramatik. Se till exempel toppstriden i högsta serien när säsong 1 kommit halvvägs.

Ställningen i division 1.

Just nu har Gävle schackallians ett litet övertaget – men mycket kan hända i den svängiga toppstriden.

Gävle har inget lag i vanliga Allsvenskan men har under onlineboomen vuxit till en stark pjäs i svenskt schack – och har också lockat till sig nya spelare längs norrlandskusten. Adrian Söderström som i vanliga fall spelar för Fagerviks SK har blivit ett starkt kort för Gävle schackallians.

Sveriges 13-årige talang Adrian Söderström haft en stark utveckling inom onlineschacket. Något som också belönat med en plats i ryske legendaren GM Aleksandr Morozevitjs simultan. Det är roligt att se att nätschacket har gett unga svenska starka spelare nya möjligheter att spela mot hårt internationellt motstånd.

I division 2 har Eksjö imponerat stort – kul också att se stormästare i en andradivision i svenskt onlineschack. Eksjös polske GM Bartlomiej “Bartas” Heberla spelade imponerande, och Heberlas stormästarkollega Jacek Gdanski är också med och härjar i toppen för Eksjö.

Ställningen i division 2.

Snabbschacksligan har även spel i division 3, men som synes finns det möjlighet för fler svenska klubbar att anmäla sig.

Ställningen i division 3.

Med blixten i söndags Swedish Chess Team Battle som hade uppemot 450 starter och onsdagens siffra i Rapid Battle handlar det om totalt kring 700 starter som görs i svenskt ligaspel online – vecka efter vecka. En imponerande aktivitet.