Schackprofilen André Nilsson behandlas för covid-19 på sjukhus: ”Stödet värmer”

Publicerad 3 maj, 2020 av Ingemar Falk

André Nilsson knyter näven – mot covid-19 och för att ge söndagskvällens klubbar extra energi inför kvällens Swedish Chess Team Battle. Foto. André Nilsson

André Nilsson – en mångårig profil inom svenskt schack – lades på söndagen in på sjukhus i Västerås efter att ha drabbats av covid-19.

– Jag är 48. Inte i någon riskgrupp. Om jag inte hade sökt sjukvård när jag gjorde det kunde det säkert ha slutat hur illa som helst. Man blir väldigt påverkad av viruset. Först hög feber i en vecka och så en lunginflammation på det där man kippar efter andan, säger André Nilsson till schack.se från sjuksängen.

Det var förra söndagen i Swedish Chess Team Battle som André Nilsson fick motstridiga känslor. Dels schackkänslan av att ha besegrat stormästaren Ferdinand Hellers, dels den konstiga känslan i kroppen – feberfrossningar.

Under veckan som följde ökade febern och till sist fick André Nilsson ta ett beslut: Han gjorde ett självskattningstest på 1177:

– Jag inte hade en tanke på att bli inlagd när jag satt och fyllde i den där självskattningen. Ändå ligger jag här på covidavdelningen 24 timmar senare. Livet är skört. Lyssna på din kropp. Det är väl det jag vill skicka med till alla läsare.

Du får syrgas nu?

– Ja. När jag först fick det tyckte jag att det var löjligt, men jag märker ju nu hur taskig syresättning jag egentligen har.

Du har fått mycket respons sedan du lade ut bilden på dig från sjukhussängen på Facebook.

– Stödet från Schacksverige värmer. Verkligen.

Bland schackfolk som snart vill återgå till vanliga schackturneringar. Vad är din hälsning till dem?

– Spela online! Varför inte redan nu på söndagskvällen i Swedish Chess Team Battle. Att få se lite schyssta moves när man railar från sjukhussängen är bästa medicinen.

Följ Swedish Chess Team Battle live Ge André Nilsson ditt stöd