PREMIÄR: Din klubb bjuds in till svensk lagturnering online

Publicerad 25 mars, 2020 av Ingemar Falk

Inbjudan till en svensk lagturnering online. Foto: Pxfuel

Allsvenskan är uppskjuten – men teamet på schack.se tyckte det skulle vara kul att testa en lagturnering online för klubbar.

Så sagt och gjort. Klockan 19.00 på söndag testar vi Swedish Chess Team Battle på Lichess.org. Detta är ingen officiell SSF-turnering utan medarbetarna på schack.se vill försöka skapa möjligheter till ett levande klubbschack under dessa tider. Alla regler är under Lichess flagg.

Vill din klubb vara med? Kom ihåg att lagnamnet du skapar på Lichess ska vara precis som klubbnamnet och bestå av medlemmar i klubben.

10 platser är öppna, och redan nu är nio fyllda som du kan se här.

Uppdaterat. Turneringen är nu fulltecknad.

Lagen som anmält sig är allsvenska serieledaren Stockholms Schacksällskap, Helsingborgs ASK, Uppsala SSS, Växjö SK, Kristallens SK, Limhamns SK, Trojandska Hästen, Schack 08 Norrköping och Linköpings ASS. Bara en plats återstår.

Du anmäler dig genom att skriva i anmälningstråden i Facebookgruppen Svenskt schack. Ange din klubbs namn på Lichess och det kommer en inbjudan till lagturneringen. Först till kvarn…

Turneringen är öppen för svenska klubbar med minst åtta spelare, men där upphör likheterna med lagtävlingar som vi är vana vid.

Det handlar om en arenaturnering där tio klubbar möts. Du möter bara spelare från andra lag, aldrig från ditt eget. Poängen räknas sedan för de åtta bästa poängplockarna i varje lag. Lyckas din klubb samla flest poäng – ja då är ni vinnare.

Detta format gör att din klubb kan bestå av obegränsat antal spelare – de åtta bästa poängplockarna i ditt lag räknas. Även de i ditt lag som inte blir någon av de åtta bästa poängplockarna gör en viktig uppgift för klubben genom att vara med och ta poäng från toppspelare i andra lag – så alla räknas!

Ditt lag kan också bestå av färre än åtta spelare – men då blir handikappet att färre är med och tar poäng som räknas in i slutsumman.

Spelformen är som en arenaturnering, och betänketiden är 3 minuter utan tilläggstid. Lagtävlingen pågår i 90 minuter – då gäller det att samla så många poäng som möjligt.

Här är en guide hur du spelar turneringar och dessutom skapar din klubb på Lichess.

Anmäl din klubb här Startfältet i Swedish Chess Team Battle