Bengt Kvisth: Schack i Turning Torso är långt från källarlokaler

Publicerad 24 november, 2019 av Ingemar Falk

Bengt Kvisth. Foto: Lars OA Hedlund

Den 30 november spelas Turning Torso Chess Event – en blixtturnering som samlar fyra av Sveriges sex högst rankade spelare samt ytterligare fyra starka och namnkunniga spelare. Hela startfältet består av: Nils Grandelius (2681), Premium Chess Club, Ferdinand Hellers (2595), Wasa SK, Evgenij Agrest (2583) Alingås SS, Emanuel Berg (2544), Wasa SK, Hans Tikkanen (2503), Lunds ASK, Jonny Hector (2478), Limhamns SK, Stellan Brynell (2412), Limhamns SK och Harry Schüssler (2410) Eksjö SK.

Inför Turning Torso Chess Event kommer schack.se att skriva mer ingående om varje spelare och även ha artiklar om andra aktörer som figurerar i turneringen. Denna gång har vi pratat med arrangören för det hela: Bengt Kvisth.

Hur kom du på idén?
– Jag hade tänkt lägga ner arrangerandet efter Bistro Stella Chess i fjol. Turneringen utföll väl och var banbrytande i sin utformning. Det tar mycket mer tid och energi än man tror få ihop allt på den nivå man eftersträvar. Det fanns bara en mötesplats i regionen som skulle kunna få mig ta ett varv till nämligen den mest optimala: skyskrapan Turning Torso. Långt från källarlokaler, 190 meter över havet med en enorm utsikt i förstklassig miljö.

När kände du att nu blir det här en bra turnering. Nu kör vi!
– När jag och mina närmaste medarbetare fick möjlighet att träffa ledningen för Sky High Meetings i Turning Torso ökade pulsen. Väl uppe på våning 54 insåg vi genast att skulle vi få gehör för schack i denna miljön ger vi allt för att få ihop det. Turning Torso tände på vår idé om en exklusivare schackturnering och det gick snabbt att hitta varandra. Utan deras engagemang initialt hade projektet dött där och då. Efter viss återhämtning insåg vi att nu var bollen hos oss igen. Det gällde att få ihop en budget samt inte minst ett startfält som matchade ambitionerna. Det blev också en extra kick när spelarna snabbt svarade positivt på inbjudningar. Vi fick i princip ihop det “Dream Team” vi önskade på 3-4 veckor.

Vad är roligast med att arrangera turneringar?
– Ja varför håller man på och lägger hundratals timmar på detta helt oavlönat? Först tror jag att man måste gilla schack lite extra mycket. Då går det förstås betydligt lättare. Glädjen för mig personligen är mycket att utifrån en idé som svischar förbi omvandla den till verklighet. Jag anser också att man ibland nästan är skyldig “sin sport” att skapa något om man har kontakter och förutsättningar för det. Det låter underligt kanske men alldeles för många bara pratar om idéer och för få genomför dom. Sen njuter man också kungligt när väl första draget gjorts, spelarna sliter sina hår, livesändningen är igång, kommentatorn pratar etc.

Och vilka utmaningar finns det?
– Utmaningen är som alltid att inte ge upp utan att ta det i mål. Oavsett vad folk kommer dragandes med för märkligheter. Schackvärlden är ibland inte som andra. Rent praktiskt är det största slitet att få ihop intäkter till alla utgifter som kommer ju mer du spänner bågen.

Hur har samarbetet med sponsorer och Turning Torso fungerat?
– Turning Torso och ledningen på Sky High Meetings har gjort detta möjligt på alla sätt. Vi stämmer av ärenden regelbundet och smidigt. Sponsorer i övrigt varierar stort i storlek men många bäckar små gäller och ett brett kontaktnät är inte att underskatta i det arbetet. Senaste tiden upplever jag också att intresset ökat kring turneringen. Vill därför passa på att nämna att en personlig inbjudan krävs för tillträde till Turning Torso. Reglerna tillåter bara ett visst antal besökare. Turneringen går att följa live på alla större schacksajter som finns.

Har du råd att ge till andra turneringsarrangörer?
– Det finns många som har betydligt mer erfarenhet än mig. Mina råd är enkla och få. Ta fram en idé om vad du vill, ha koll på möjlig finansiering och inte minst utveckla en långsiktig relation med spelarkåren. Viktigaste inputen är kanske ändå att se till att omge dig med duktiga medarbetare. Tag ledningen själv för projektet men utse ett team som du kan bolla med och få hjälp av inom olika områden. Jag har det bästa och mest kompletta teamet, motgångar kommer under resan men övervinns enklare om man är en grupp.

När du inte ägnar tid åt schackarrangemang, vad gör du annars numera?
– Efter många år inom verkstadsindustrin (Ericsson, Teknikföretagen, Flextronics, Sandvik) på utmanande positioner har jag trappat ner på förvärvsarbetet. Resandet och kraven tar till slut ut sin rätt. Man tröttnar helt enkelt på det. Numera blir det mest lite konsultande när tillfälle ges. Utöver det skriver jag faktiskt på en bok vilket är en av dom mer krävande sysselsättningar jag gett mig in i. Diverse andra projekt susar också förbi men mest på rådgivande nivå.

Vilken är din favorit att vinna Turning Torso Chess Event?
– Det känns väldigt öppet. Samtliga i startfältet har med lite flyt potential att vinna. Åtminstone var det tanken när det hela regisserades. Fokus har varit lite extra på just färdigheter inom blixtschack. Logiskt sett torde väl Nils ändå ha uppemot 40% chans att ro hem det. Men osvuret är bäst och jag har stor respekt för samtligas möjligheter. Inte minst Ferdinand ska bli extra spännande att följa. Det har åtminstone gett oss i organisationskommittén extra glöd när hans medverkan stod klar. Jag vet också att många ser fram emot se Ferdinand i action igen, inte minst mot Nils vilka aldrig har mötts. Vi har 56 intensiva, prestigefyllda partier att se fram emot med den yppersta Sverige-eliten!

Kommer vi se dig arrangera flera turneringar här i Sverige?
Jag har sagt efter varje större eller mindre event genom åren att detta var definitivt det sista. Varken Stellan eller Jonny kommer att tro på det men denna gången menar jag det.
Det är faktiskt så att efter viss research kan vi konstatera att Turning Torso Chess Event är den starkaste schackturnering som någonsin spelats i Sverige mellan svenska spelare. Oavsett format. Håll till godo!