Minst en damspelare per lag i Frankrike

Publicerad 1 juli, 2019 av Axel Smith

Stormästaren Axel Smith var med i franska ligan i år – i denna rapport skriver han om regeln att varje franskt lag måste ställa upp med minst en damspelare. Den regeln finns inte i svenska elitserien. Sveriges Schackförbund väljer andra vägar i sin damsatsning som till exempel träningsgrupper för elit och att ha fler unga tjejer i Team Sweden:

I franska ligan måste varje lag ställa upp med en fransk damspelare, vanligtvis men inte alltid på bord åtta. De får som regel bra betalt och en lärorik turnering. Cécile Hassernaut (Mulhouse, bilden, 2070) tog väl vara på den chansen. Hon förblev obesegrad, pressade för vinst mot alla motståndare inklusive GM & IM:s, och tog med 7/9 en WGM-norm. Efter turneringen förklarade hon framgången med att hon börjat träna – tre dagar före start!
– Jag har aldrig riktigt tänkt på vad regeln om en damspelare betyder, säger Cécile. Den har alltid funnits där. Men jag tror det är bra för proffsen men även för de som inte spelar så mycket. Mulhouse har nog hjälpt mig lite mer tack vare att de måste ha en damspelare i laget.

Pia Cramling som spelade i franska ligan i år – och dessutom var med och vann Frankrikes egen damliga i helgen säger:

– Tanken är ju att hjälpa de inhemska tjejerna. I Frankrike har man även en damliga, så där gör man mer än någon annanstans i Västeuropa för damschacket.

Axel Smith skriver vidare i sin rapport:

“När jag frågade vår lagledare om orsaken till bordsplaceringen i en av de första matcherna förklarade han att han ville placera mig långt från motståndarens damspelare. Jag var inte betrodd att spela bra. Ett par ronder senare mötte vi Monaco, med hälften damspelare, och då hamnade en tidigare lagkamrat på andra sidan brädet. Det gick inget vidare.

Pia Cramling spelade för La Dame Blancha i franska ligan 1997 då man tillät damspelaren att komma från vilket EU-land som helst. Hon mötte inte några andra damspelare, då de vanligtvis spelade längre ner. Året därpå vann klubbens sistabordsspelare alla sina elva partier mot uteslutande damspelare. Då gick man tillbaka till att endast tillåta fransyskor.

Resultaten i dam-OS i schack 2018 i Batumi, där Frankrike blev tolva.

– Jag tycker personligen att det är bättre så, säger Pia Cramling.

Pia har spelat på dambord i Grekland och Kina (en inhemsk spelare, en utländsk – och de utländska kan endast möta kineser) och i damligor i Tyskland, Rumänien och Montenegro. Hon nämner även att det finns regler för damspelare i Spanien (en per lag), Turkiet (ett dambord) och Italien (en damliga).
– Men min favorit är 4NCL i England. Alla lag måste ha en kvinna och en man på ett av de åtta borden. Jag spelade under många år för Wood Green och en helg (med två partier) var vi sju tjejer och Alexei Shirov.

Många menar att dambordet har höjt nivån på damschacket i Frankrike. Klubbarna satsar mer på damschack, inkomsten ger spelarna möjlighet att satsa lite mer och synligheten gör det lättare för unga spelare att få förebilder. I Sverige är det dock inte aktuellt.
– Vi har alldeles för få spelare som har ranking att spela i Elitserien och Superettan, säger Håkan Jalling från SSF:s tävlingskommitté. Kanske 5-6 spelare för 20 lag. Det innebär att vi måste sänka rankingen betydligt på dambordet – rent praktiskt skulle det i så fall vara bättre med dambord i exempelvis division 3.
Ett argument som brukar nämnas mot en damspelare per lag är att dessa då skulle spridas ut i olika klubbar. Ett annat att det blir lättare att nöja sig med att ha nått en viss nivå.
– Jag tror inte att dambord gynnar damschacket i Sverige, säger Jalling. Det finns så många andra aktiviteter man kan göra som skulle fungera mycket bättre. Vi har bland annat diskuterat en damallsvenska över en helg, likt Juniorallsvenskan. Dessutom har vi ett beslut om en elitsatsning för att få fler damer att spela i Grand Prix-serien under nästa säsong.

Sveriges Schackförbund har under året tagit beslut om flera satsningar för att lyfta svenskt damschack. Bland annat dessa:

– Uppstarter av referensgrupper.
– “Queen Seminar i Norden” (för att ta intryck från andra länder).
– Utökad tjejsatsning på Team Sweden och Team Sweden Challenge.
– Träningsgrupper för damelit i Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Fri start i Grand Prix-turneringar 2019/2020 för damelit som spelar minst tre turneringar.
– Bidrag till tjejläger.

Sveriges Schackförbund strävar efter 30%-regeln – att nå minst 30% kvinnor på alla nivåer.

– Ett konkret exempel är Team Sweden, där vi haft detta som riktlinje, säger förbundets riksinstruktör Jesper Hall.