Rilton Cup-affären: Advokater hotar att gå till IOK

Publicerad 20 april, 2019 av Ingemar Falk

Brittiska advokater sätter press på FIDE och hotar att gå till Internationella olympiska kommittén sedan iraniern Aryan Gholami (t h) vägrade möta israelen Ariel Erenberg (t v) i Rilton Cup. Foto: UKLFI och Lars OA Hedlund

Schack.se kunde nyligen berätta att Europeiska schackförbundet skrivit ett öppet brev till FIDE och dess president Arkadij Dvorkovitj med krav om stopp på bojkotter och riggade lottningar i FIDE-sanktionerade turneringar sedan iraniern Aryan Gholami vägrade spela mot Ariel Erenberg, Israel, i Rilton Cup i vintras.

Under Grenke Chess Open har FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj för första gången kommenterat bojkotter liknande den i Rilton. Budskapet är att reglerna görs striktare redan till i höst. Videointervjun här:

Nu kliver också organisationen UKLFI in i handlingen. Det är ett brittiskt advokatsamfund som stöttar israeler som utsatts för antisemitism – och advokaterna är beredda att ta frågan ända till Internationella olympiska kommittén (IOK).

UKLFI har skrivit ett brev till FIDE-presidenten. Där påpekas det bland annat…

…att Aryan Gholami brutit mot flera regler både inom FIDE, och inom Internationella olympiska kommittén.

UKLFI kräver att FIDE omedelbart vidtar åtgärder efter ”Rilton Cup-affären”. Om inget händer kommer advokaterna att vända sig till den Internationella olympiska kommittén. De påpekar också att om FIDE vill komma in i den olympiska familjen är organisationen bunden att på alla nivåer hålla sig till den ”olympiska koden”.

Om ”Rilton Cup-affären” hamnar på IOK:s bord kan det skada FIDE:s ambition att bli en olympisk idrott. Schacket var nära att komma med på OS-programmet i Paris 2024, men plockades bort i urgallringen, vilket FIDE skrev om den 25 februari.

Det som fick UKLFI att agera var ett inslag i iransk TV den 24 februari, där Irans högste andlige och politiske ledare Khamenei bjöd in Aryan Gholami efter Rilton Cup.

LÄS MER: Artiklar om “Rilton Cup-affären” ute i världen.
[The Times of Israel] [Franska 24 News] [Tyska Algemeiner] [Spanska Periodistas]