mar 292019
 

FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj (mitten) är i skottlinjen efter Rilton Cup-affären, då iraniern Gholami (till höger) vägrade spela mot israelen Erenberg. Foto: Lars OA Hedlund och Wikimedia

LÄS MER: [Rilton Cup hamnade i storpolitik – iranier vägrade spela.]
[Karikatyrbilder och fortsatta politiska bråk i Rilton Cup-affären.]

MER INFO: [Schack-Europas öppna brev till FIDE-presidenten Dvorkovitj.]

Rilton Cup-affären kring nyår när iraniern Aryan Gholami vägrade spela mot israelen Ariel Erenberg har fått schack-Europa att agera mot världsschackförbundet FIDE. Bland annat kräver europeiska schackförbundet (ECU) ett stopp på riggade lottningar som använts i FIDE-turneringar för att undvika möten mellan till exempel iranier och israeler. Ett stopp som skulle innebära stora förändringar för schackturneringar i världen, och även påverka den största lagturneringen av alla: schack-OS.

Schack.se var först att skriva om nyheten som sedan fick stor spridning ute i världen, inte bara inom schackkretsar. Även världsschackförbundet FIDE:s vicepresident Nigel Short uttalade sig i saken, och medgav då på twitter att lottningar riggas så att iranier och israeler inte möts i schackturneringar.

LÄS MER: Irans högsta andliga och politiska ledare Khamenei uppvaktade Gholami efter Rilton Cup-affären.

Nu sätter europeiska schackförbundet (ECU) press på FIDE, och i ett öppet brev till dess president Arkadij Dvorkovitj uppmanar generalförsamlingen i ECU bland annat detta:

”Efter diskussioner har delegaterna enats om detta beslut:
En uppmaning till FIDE:s presidentstyrelse att…
…göra ett officiellt uttalande om att liknande individuella bojkotter inte tolereras.
…få till en resolution från FIDE-styrelsen som förbjuder utövandet av ”riggade lottningar” vid schackolympiader, FIDE-turneringar och FIDE-rankade turneringar. Detta hänvisar till bruket av att avsiktligt hålla spelare eller lag från vissa länder ifrån varandra genom att justera lottningsprogrammet.
…om det behövs vidta ytterligare åtgärder från ECU:s generalförsamling om inte de två ovanstående punkterna behandlas på FIDE:s nästa styrelsemöte.”

Här finns hela skrivelsen från Europeiska schackförbundet.