UYC: Fyra leder efter tre ronder

Publicerad 29 oktober, 2016 av Sverrir Thór

Vignir Vatnar Stefánsson. Foto: Lars OA Hedlund.
Vignir Vatnar Stefánsson. Foto: Lars OA Hedlund.

Två av de stora affischnamnen i Uppsala Young Champions är utan tvekan finländaren FM Toivo Keinänen och islänningen Vignir Vatnar Stefánsson. Finländaren är 14 år gammal och med sitt Elo-tal på 2345 högst rankad i turneringen. Stefánsson å andra sidan är 13 och hade på oktoberlistan 2163 i rating men tack vare en mycket bra insats i Reykjavik schackklubbs mästerskap i höst kommer han på novemberlistan att ligga på 2299 och har enligt isländska källor säkrat en FM-titel.

De två möttes redan i andra ronden av ungdomsturneringen i Uppsala och efter ett minst sagt oortodoxt öppningsspel fick islänningen en överlägsen ställning i mittspelet. Han spelade sedan säkert och bärgade en meriterande seger. Partiet återges i partivisaren. Bland andra intressanta partier i rond två var mötet mellan FM Oliver Aron Jóhannesson från Island och Jung Min Seo som slutade med remi samt det mellan Isak Storme och Martin Jogstad som JSM-vinnaren Jogstad vann.

I tredje ronden fick Jogstad sedan möta turneringens tredje islänning, FM Dagur Ragnarsson. Ragnarsson hade en revansch att uthämta från deras möte i ungdomslandskampen mellan Sverige och Island ifjol och såg ut att vara på väg att vinna men missade då en enkel två drags kombination som hade säkrat vinsten direkt. Han fick dock en merbonde i ett tornslutspel men som bekant är alla tornslutspel remi och den devisen lyckades Jogstad bevisa.

Martin Jogstad. Foto: Lars OA Hedlund.
Martin Jogstad. Foto: Lars OA Hedlund.

Keinänen lyckades inte komma igen fullt efter förlusten mot Stefánsson och spelade remi mot hemmaspelaren William Cardenas i ett parti som inte kommer att gå till historieböckerna som ett av de bäst spelade någonsin. Båda hade tur att komma undan med remin, vilket säger en del.

Efter tre ronder är fyra spelare i delad ledning med 2½ poäng. Det är Ragnarsson, Jogstad, Jung Min Seo och Stefánsson.

Rond fyra spelas imorgon klockan 15 och lottningen föreligger inte i skrivande stund.

Turneringshemsidan