Dam-GP i Teheran: Andra raka remin för Pia Cramling

Publicerad 17 februari, 2016 av Sverrir Thór

Bland de tolv spelare som deltar i damernas GP-turnering i Teheran är endast en som varit världsmästare. Det är 36-åriga bulgariskan Antoaneta Stefanova som i VM-tävlingen i Elista 2004 tog hem segern och kunde således titulera sig världsmästare i två år, tills kinesiskan Xu Yuhua tog över genom att vinna nästa VM-turnering, som hölls i ryska Ekateringburg.

Stefanova är en av de två spelare som nominerades av Fide-presidenten till den nu pågående GP-cykeln och i den första turneringen som spelades i Monte Carlo i oktober 2015 placerade hon sig på en sjätte plats med 5,5 poäng, lika många som den andra spelaren som nominerades till cykeln av Fides president, Alexandra Kosteniuk. På fjärde plats i den turneringen hamnade Pia Cramling som den gången vann partiet mot Stefanova, med vitt. I Teheran har både Pia och Stefanova inlett turneringen på ett ganska blygsamt sätt, Pia med två remier på de första fem ronderna och bulgariskan med tre remier.

De möttes i den sjätte ronden i Teheran i ett parti som på många sätt var mycket intressant men lyfte aldrig, i den meningen att någon av spelarna lyckades skapa sig något övertag eller ens initiativ. Liksom i Pias parti i femte ronden blev det Rétis öppning, och bulgariskan valde en till synes mycket sällsynt variant. Pia svarade med ett drag som är ännu mer sällsynt och efter bara 6-7 drag var de ute ur alla kända varianter och inne på tidigare outforskad mark. Ingen av spelarna gav motståndaren någon svaghet att spela på och efter 30 drag hade de tagit remi i form av dragupprepning. Ett rättvist resultat.

Tack vare remin lyckades Pia ta sig upp från bottenplaceringen. Hon har 1,5 poäng på de sex ronderna, lika många som georgiskan Nino Batsiashvili men med bättre särskiljningspoäng. På tionde plats återfinns sedan Stefanova med 2 poäng. Leder turneringen gör numera Nana Dzagnidze från Georgien, med 4,5 poäng, lika många som Natalija Pogonina som har lett i princip sedan hon slog Pia i andra ronden. Dzagnidze har dock högre särskiljningspoäng och ligger därmed på första plats.

Sjunde ronden spelas klockan 12:30 imorgon och då möter Pia kinesiskan Xue Zhao som för övrigt delar tredje platsen med sin landsmaninna Yu Wenjun.